fliselægning

Fliselægning

4.5/5 - (4 votes)

Er du træt af synet af din gamle indkørsel, som er helt slidt ned, når du skal parkere bilen? Eller har du altid drømt om at få en terrasse i baghaven, som du kan invitere gæsterne ud på? Så kan havefliser efterlade et flot resultat, som du ikke vil fortryde. Men hvordan kommer du i gang med fliselægningen, og hvordan sørger du for, at fliserne kommer til at ligge helt nøjagtigt? Få mere information herunder.

Prøv selv med fliselægning

Hvis man ikke selv har erfaring med fliselægning, vil det nemmeste være at kontakte en fagmand, som kan hjælpe dig med at udføre arbejdet til punkt og prikke. Vil du selv lære at lægge fliser, kan en fagmand også blot assistere dig. Eller du kan ud fra denne guide samt how-to-videoer på YouTube selv prøve digfrem.

Ved selv at lægge fliser, kan du spare en del penge. Og så er det fedt at kunne sidde og kigge på terrassen og sige: ”det har jeg lavet”. Det gør en pavestolt.

Punkt nummer 1 ved gør-det-selv fliselægning er planlægning. Lav en plan over, hvilket område fliserne præcist skal ligge inden for:

• Find ud af, hvor høje de skal være, så de passer med græsset omkring
• Og så kommer det sjove: hvilket mønster skal fliserne være i? Skal de være simple rektangler eller firkantede, eller skal de have en sjov form?
• Herefter skal du finde ud af, hvor mange fliser der skal være, og om der skal være grus og sand. Tag også hensyn til retningen for afløb af regnvand, så der ikke bliver liggende på fliserne.
• Som tommelfingerregel kan du gå efter, at fliser kun bør ligge, hvor jordbunden er fast, den må altså ikke være for blød, da fliserne så risikerer at synke ned og kan blive beskadiget ved frost.

Husk at finde ud af, om nogle fliser skal skæres til, så det passer til det afgrænset området.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på fliselægning

Hvis du ønsker at overlade opgaven til en fagmand anbefaler vi at man indhenter flere tilbud fra f.eks. en brolægger eller murer. På denne måde har du mulighed for at sammenligne de forskellige tilbud og samtidig være sikker på at du ender med et flot resultat.

BygOgHus.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på fliselægning!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:

Dette værktøj skal du bruge

Typisk benytter man et vaterpas, så du sikrer dig, at fliserne kommer til at ligge helt fladt. Da kommer du ikke til at falde over en flise. Derudover skal du bruge en såkaldt retskede, som består af et langt retvinklet bræt eller jernrør. Denne bruges i forlængelse af vaterpasset og til at rette på sand og grus. Brug også højdepæle, så højdelægningen bliver ens.

Derudover skal du bruge en stærk snor, som angiver højde og retning. Og så skal du bruge en kæmpe hammer som en mukkert til at hugge fliserne med. Du skal også have en støder til at presse sandet med inden fliselægningen, som kan lejes. Med dette udstyr er du langt.

Sådan foregår fliselægning udendørs typisk:

Vedligeholdelse af de nylagte fliser er vigtig

Når dine havefliser engang er lagt, skal du være opmærksom på vedligeholdelse af disse, så de holder sig flotte. Det vil være en skam, hvis de allerede efter næste år er grimme at se på, når du har lagt så stort et arbejde i det.

For at vedligeholde dem bedst muligt kan du som noget af det første benytte imprægnering af fliser. Det medvirker til at holde alger, mos og andet flisepest væk fra flisebelægningen. Så er du godt dækket ind.

Når du løbende skal holdes fliserne rene og pæne, kan du med fordel også bruge tryk eller knofedt til at rengøre dem med. Det siges, at knofedt er den bedste og miljøvenlige kur. Desuden er det en god idé løbende at tage vand samt en almindelig kost til at feje snavset væk med. En kost er i øvrigt med til at holde ukrudtet nede. Et andet godt tip i mod ukrudt i mellem fliserne er at bruge fugesand, som har høj pH-værdi, der gør, at ukrudtet ikke vokser. På den måde kan dine fliser holder i mange år.

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 5 =