installation-af-opvaskemaskinen

Installation af opvaskemaskine

Måske er du træt af at vaske op i hånden, eller også er det blevet tid til, at din gamle opvaskemaskine skal skiftes ud. Du har været gennem processen med at undersøge vasketider og støjniveauer, energimærker og anmeldelser, og har endelig fået fat i din nye maskine. Men før den kan komme i gang, skal den installeres i køkkenet.

Omfanget af dette arbejde er meget forskelligt, alt efter om du i forvejen har haft en opvaskemaskine, eller om du skal installere en for første gang. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at få professionel assistance fra håndværkere, mens det i andre er muligt at klare det hele selv. Hvis du allerede har haft en opvaskemaskine monteret før, kan du springe videre til afsnittet ”Sådan tilsluttes opvaskemaskinen”. Hvis ikke, skal der først et stykke forarbejde til.

Gør køkkenet parat til den nye maskine

Fire ting skal være på plads, inden du kan tilslutte en opvaskemaskine: Der skal være gjort en plads ledig til den, og der skal være gjort klar til tilslutning af både strøm, vand og afløb. Først skal du finde en plads til maskinen. Her vælger de fleste at fjerne et underskab ved siden af håndvasken, da pladsen dermed er så tæt som muligt på en vandtilslutning. Du skal selvfølgelig sørge for at måle maskine og skab, så du er sikker på, at den passer. Helt til sidst kan der eventuelt monteres en låge udenpå maskinens låg, så den er skjult.

Herefter skal de forskellige tilslutninger forberedes. Strøm- og vandtilslutning må du ikke selv installere – hvis de ikke findes i forvejen, skal du have fat i henholdsvis en autoriseret elinstallatør og VVS’er. Afløbet må du derimod gerne selv etablere, og det består blot i at sætte en studs på det eksisterende afløbsrør: Det gøres ved at skrue den øverste, lige del af afløbsrøret under køkkenvasken af, og i stedet montere et rør med afløbsstuds på, således at studsen vender opad. Et sådant rør kan du finde i ethvert byggemarked.

Andre læste også:  Bliv uafhængig at telefonens vejrmålinger

De installationer, der er nødvendige, er: Et separat strømstik med 220 volt, en vandtilslutning til koldt vand med en stophane på, så der kan lukkes for vandet, og et afløb med studs, som opvaskemaskinens afløbsslange kan monteres på.

De forskellige rør og ledninger skal naturligvis kunne nå ind til opvaskemaskinen. Derfor skal du sørge for, at der laves hul mellem skabet under vasken og skabet, som maskinen står i. Sørg for, at hullet bores et sted, hvor det ikke er i vejen for nogle af de installationer, der er i hvert skab, og at det er stort nok til alle de nødvendige ledninger.

Sådan tilsluttes opvaskemaskinen

Selve tilslutningen er nok den nemmeste del af projektet, så hvis der i forvejen har stået en opvaskemaskine i køkkenet, er den nye hurtigt klar til at køre. Først sætter du afløbsslangen fast på maskine og studs. Den ene ende har en gummiring på, der sørger for at der ikke løber vand ud – den skal monteres på studsen. Herefter sættes vandtilslutningen til med den medfølgende slange. Sørg for at begge vandledninger sidder godt tæt, så du undgår, at der løber vand ud under vask. Til sidst sluttes strømmen. Herefter kan du åbne for hanen på vandtilslutningen, og maskinen er klar til at køre.

Andre læste også:  Gulvvarme priser – Sådan får du den bedste pris

Hvad må laves af el- og vvs-arbejde uden autorisation?

Gør-det-selv eller få professionel hjælp

Hvis ovenstående virker som en større omgang at kaste sig ud i, er der heldigvis mange muligheder for at få en professionel til at klare arbejdet. Det kan så også være en udfordring i sig selv at finde den rigtige el-installatør eller VVS’er, netop da mulighederne er mange. Prisvariationen er i øvrigt stor, og det kan betale sig at bruge lidt tid på at undersøge, hvad forskellige firmaer tilbyder.

Selv at indhente tilbud fra forskellige fagfolk kan blive et tidskrævende stykke arbejde. Heldigvis er det sådan, at der på mange hjemmesider er mulighed for at hente tilbud på installation, både af de tekniske nødvendigheder samt af selve opvaskemaskinen. Disse er en god hjælp i din søgen efter de rette håndværkere, da det både er nemmere og går hurtigere, end hvis du skal tage kontakt til den ene håndværker efter den anden. Ellers kan du, hvis du i forvejen har vand- og strømtilslutning, jo bare kaste dig ud i at lave det selv.

BygOgHus.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på installation af opvaskemaskine!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:

Avatar

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × 4 =