montering-af-vinduer

Montering af vinduer – her er alt du skal vide

5/5 - (1 vote)

Montering af nye vinduer er ikke altid bare ligetil – folk med erfaring eller folk der er autodidakte håndværkere og gør-det-selv personer, kan typisk godt klare opgaven. Nogle gange kræves der professionel hjælp, men uanset hvad, er der flere ting man bør vide og tage stilling til. Hvilket vi belyser i denne artikel.

Det kan dog også handle om udskiftning af eksisterende vinduer, for på den måde spare energi og samtidig skåne miljøet. En anden årsag kan være for at give huset et pænere eller anderledes udtryk end det tidligere har haft. Eller det kan være, fordi et af husets vinduer er punkteret, og dermed bør skiftes.

Læs med her og bliv opmærksom på de punkter, der er fordelagtige at have taget stilling til, inden der købes og monteres vinduer.

Følg de enkle trin, hvis du har mod på at tage arbejdshandskerne på og montere vinduerne selv – men også, hvis du skal have fagfolk til at hjælpe med montering af vinduerne.

Det skal du være opmærksom på inden du monterer vinduer

Inden du køber nye vinduer, er det vigtigt at være opmærksom på, om de kan bruges som brandudgange. Reglen lyder, at der skal være to brandudgange pr. rum i et hus. Man skal derfor kunne komme ud af vinduet. Hvis ikke dette krav ikke opfyldes, vil det figurere som en K3-skade i tilstandsrapporten, hvilket er enstor ulempe, hvis du f.eks. skal sælge huset på et tidspunkt.

Det er også vigtigt at være grundig med opmåling til det nye vindue. Dette kan spare dig for en masse penge på varmeregningen, da man ved de rigtig mål undgår utætte vinduer, der kan føre til varmetab. Her er det også vigtigt at være omhyggelig med isoleringen af samme årsag.

Inden de gamle vinduer afmonteres og de nye sættes i, er det vigtigt at tjekke de nye vinduer for fejl. For der kan ske produktionsfejl eller transportskade. Så tjek altid for synlige fejl, som ridser i malingen, skader på karme/greb og lignende.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på montering af vinduer

BygOgHus.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på montering af vinduer!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:

Sådan monterer du selv dine nye vinduer

Efter du har afmonteret det gamle vindue og den tilhørende vindueskarm, starter du med at sætte den nye vindueskarm ind i det tilbageværende hul i muren, ca. 3-5 cm fra murens forkant. Derefter fastgøres karmen med trækiler. Her er det vigtigt at justere, så fugen kan få den samme tykkelse hele vejen rundt.

Når du har sørget for at karmen er fuldstændig i vatter, fastgør du denne med karmplugs. Antallet af karmplugs afhænger af, hvor stort vinduet er. Hvis vinduet er højere end en meter, bruges der gerne flere end to plugs i hver side.

Herefter skal hullet mellem karm og mur tilstoppes med isoleringsmateriale fra udvendig side. Her er det vigtigt at fastholde karmen i vatter. Når dette er gjort skal der fuges. Brug aldrig ekspansionsskum, da dette kan medføre skævheder i vinduet, da skummet er svært at kontrollere. Når karmen er fastgjort hele vejen rundt, kan du til sidst indsætte selve vinduet

Eksempel på gør-det-selv guide:

Forskel på de vinduer du kan montere

Energimærkningen på vinduer er opdelt i to kategorier, A og B-mærkede, hvor A er de mest energisparende, men også de dyreste. Hvis du er i gang med et nybyggeri kan du ifølge Bygningsreglementet både vælge A og B. Da nye huse ofte er rigtig godt isoleret, kan det give god mening at vinduerne følger med i denne dur. Derfor er valget af A-mærkede vinduer oplagt.

Andre læste også:  Punktfundament – den nemme løsning

Valget af de bedste vinduerne, vil også have en indflydelse på husets generelle værdi, som også er værd at tænke med i økonomien, til trods for investeringen også bliver lidt større.

Hvis du derimod blot skifter vinduer i et ældre hus eller laver en mindre renovering, kan det være fint at vælge B-mærkede vinduer, Her vil det ikke altid give mening at have superisolerende vinduer, hvis resten af huset ikke kan følge med alligevel. Derfor kan besparelsen på selve vinduerne være en fordel i disse tilfælde.

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × 4 =