fibercement tag

Nyt tag: Komplet guide – Pris, Typer, Tilbud m.m.

4.8/5 - (5 votes)

I denne artikel vil du kunne læse alt du skal vide i overvejelserne om et nyt tag. Det inkluderer de forskellige typer, deres pris, tips til tag og hvordan du får bedre priser ved hjælp fra flere forskellige tilbud.

Er du allerede informeret omkring nogle af emnerne eller vil du dykke dybere i et bestemt emne, så kan du blot klikke dig videre igennem indholdsfortegnelsen.

Rigtig god læse lyst.

Indholdsfortegnelse

Hvad koster et nyt tag?

Ejer du enten en bolig, sommerhus eller anden ejendom, er det ikke til at komme uden om, at du på et tidspunkt skal have udskiftet dit tag. Der findes i dag mange løsninger og muligheder på markedet, når du skal have skiftet til et nyt tag. Der kan derfor være mange overvejelser, der er vigtige at gøre sig. Det første og måske det mest essentielle spørgsmål i starten hos de fleste er, hvad det koster at få lagt nyt tag på sin bolig.

En investering i et nyt tag, er oftest en investering i sin bolig. Det er en investering, der direkte giver en øget boligværdi. Det er oftest en større investering, hvorfor det også er noget, som kan mærkes på budgetkontoen. Når du derfor overvejer at udskifte dit tag eller lægge nyt tag, kan det som regel sammenlignes med et bilkøb, eller når du skal have udskiftet dine vinduer i boligen.

Den helt eksakte pris afhænger af, hvilket materiale, design og type af tag, du ønsker at få lagt på dit tag. Derudover betyder størrelsen af dit tag noget, og omfanget af antal timer der skal bruges af den enkelte fagmand for at løse opgaven.

sparetip med tilbudBygOgHus.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på et nyt tag!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:

Har du overvejet, hvilken stand undertaget er i?

Derudover er det væsentligt at vurdere, hvilken stand dit undertag er i. Undertaget er væsentligt for boligens isolering og bliver derfor betragtet som boligens “regnfrakke”, der skal stå imod regn, vind og vejr. Hvis undertaget også skal renoveres eller udskiftes, skal det medregnes i den endelige pris.

gammelt tag af tagsten

Hvornår er det nødvendigt at skifte til et nyt tag?

Et hus er for langt de fleste den største investering i en boligejers liv. Det kan derfor godt betale sig at passe ekstra godt på det. Når det kommer til ens tag, så er der aldrig et entydigt svar på, om det bedste er holde liv i det 40 år gamle tag, eller om det er på tide at udskifte det til et helt nyt tag.

En ting er dog helt sikkert, det er, at der ikke er noget tag, der kan holde for evigt. Med de vejrforhold vi har i Danmark, sætter det naturligvis sit præg på taget gennem blæst, regn og andet nedbør. Frost og kulde kan især være hårdt for taget, hvorfor det kan være en god ide at fjerne snavs og mos, så du mindsker risikoen for frost- og fugtskader. Det er en effektiv måde at forlænge levetiden på dit tag på, inden der begynder at komme utætheder. En typisk levetid for et tag er mellem 25-30 år, men hvis det er et nyere tag, kan det som regel holde i længere tid, hvis det får den optimale vedligeholdelse.

Spar penge på varmeregningen

Det siger sig selv, at hvis du har et ældre tag, eller hvis der er utætheder i dit tag, så vil en af de helt store fordele ved at få udskiftet dit tag være, at du allerede fra dag 1 vil spare penge på din varmeregning. Hvis du er i tvivl, om dit tag er utæt eller er dårligt isoleret, så vil din varmeregning som regel kunne være en god indikator. Hvis du oplever, at din varmeregning stiger, kan det tyde på, at du bør overveje at få tjekket dit tag. Der findes i dag mange forskellige miljøvenlige og energivenlige løsninger, hvorfor du vil opleve en markant forskel på din varmeregning og det generelle miljø i ejendommen efter at dit tag er udskiftet.

Udover at du sparer penge på din varmeregning, så vil du opleve, at din bolig vil stige i værdi, da det er noget, den kommende køber vil sætte pris på. Derudover vil du opleve, at din bolig vil få et bedre energimærke, der blandt andet også øger boligens værdi. Energimærket er også noget, den kommende køber vil kigge efter, da vi i dag er blevet langt mere opmærksomme på den grønne omstilling.

Andre læste også:  Få fat i en boligadvokat, når du skal købe en ny bolig

Hvilket tag skal jeg vælge?

Hvis du står overfor den beslutning om at skulle vælge dit nye tag, kan du opleve, at der er mange muligheder at vælge imellem. Vi anbefaler derfor at tage din beslutning ud fra et oplyst grundlag. Når du skal beslutte dig for, hvilket tag du vil have til din bolig, kan det være en fordel også at tænke, om taget hænger sammen med det æstetiske for ejendommen. Der findes en del forskellige typer af tage, du kan vælge imellem. Vi ser dog en særlig tendens til, at vi i Danmark vælger mellem fire populære typer af tage. Det er blandt andet tagpap, fibercement, betontagsten og tegltagsten.

Vi har her lavet et overblik over de forskellige typer af tage, som du kan overveje i din beslutning for din egen ejendom.

Tegltagsten

Tegltagsten er en af de mest populære løsninger, vi ser i rigtig mange parcelhuse. Et tegltag er kendt for at have en lang levetid på henholdsvis 60 til 100 år. Det er derfor ideelt for dig, som ønsker en løsning, der holder i mange år frem. Teglsten fås i mange forskellige farvevarianter og typer, så der er god chance for at finde et match, der giver boligen en fantastisk udstråling. Tegltagsten er også særlig populært, fordi det er et materiale, som er utrolig modstandsdygtigt over for den vind og det vejr, vi har i Danmark.

Tagsten i tegl bliver udviklet af ler, som bliver brændt ved over 1000 grader. Her kan du enten vælge tagsten, som ikke er overfladebehandler, eller dem som er blevet overfladebehandlet. Denne overfladebehandling kan være enten en engobering eller en glasering. Det afhænger igen af både din smag, og hvad der vil passe godt til boligens æstetik.

De helt store argumenter for at vælge et tag i teglsten er, at den har en af de mest effektive overflader, der er smudsafvisende. Det betyder blandt andet, at dit tag er i stand til at forhindre alge- og mosbelægninger. Derudover patinerer det smukt, så du under hele levetiden har et flot og velholdt tag med minimal vedligeholdelse.

OBS: vær opmærksom på at taget skal have en hældning på mindst 20 grader, før det er muligt at få lagt tegltagsten på dit tag.

Tagpap

Overvejer du derimod tagpap, har du en langt større frihed til at vælge tagets udformning. Det skyldes, at materialet er meget fleksibelt og dermed let at arbejde med. Tagpap bliver anvendt i mange arkitektoniske tagløsninger, hvor det kræver en tagtype, der kan tilpasses efter tegninger og mål. Til trods for det, så er tagpap faktisk en af de billigste løsninger på markedet på grund af materialet.

Tagpap bliver brændt på taget og består grundlæggende af to lag – underpap og overpap. Det er som standard en type af tag, langt de fleste vælger i sort. Det kan skyldes, at det er de færreste, der er opmærksomme på, at det er en tagtype, der kan fås i mange forskellige farver som f.eks. rød, grøn, hvid og grå. Det giver dig mulighed for at sætte et unikt og personligt præg på din bolig.

Det er desuden en tagtype, der har en levetid på helt op til 50 år. Det afhænger dog af kvaliteten af de materialer, din fagmand bruger, når du skal have lagt tag. Tagpap er let at lappe, hvis der opstår en utæthed, men det kræver, at taget bliver hyppigt tjekket – helst gerne en til to gange om året.

Betontagsten

Beton er også en mulighed til dit tag. Beton er generelt blevet mere og mere populært med tiden. Det er blevet moderne og “in” at have en boligindretning, der er rå og rustik. Der falder beton rigtig godt ind. Det er derudover et solidt og stabilt materiale med en lang levetid. Det gælder også, hvis du vælger betontagsten til dit tag. Tagsten af beton bliver typisk farvelagt i en farve eller en akrylbelægning, der er med til at beskytte betonmaterialet.

Selvom betontagsten ligner tegltagsten, så er betontagstenene mere sårbare overfor alger og mos. Hvis du vælger denne løsning, kræver det derfor, at du løbende renser dit tag for mos og alger. Derved vedligeholder du dit tag og undgår, at der opstår begroninger, der skaber utætheder i taget. Det er en billigere løsning end tegltagsten, og taget har en levetid på helt op til 50 år. Du kommer derfor langt for pengene, hvis du er indstillet på at rense dit tag med håndkraft løbende.

OBS: vær opmærksom på at taget skal have en hældning på mindst 20 grader, før det er muligt at få lagt betontagsten på dit tag.

Andre læste også:  Træfældning pris - Sådan får du den bedste pris

Fibercement

Til sidst og ikke mindst har vi fibercement som mulighed, når du skal vælge dit nye tag. Fibercement er en betegnelse for det byggemateriale, vi i dag anvender til tagplader. Som navnet antyder, så består fibercement hovedsageligt af cement. Det er dermed cement, der blandes med fibre for at opnå et materiale, der er langt stærkere end f.eks. beton. Dermed er det et attraktivt og populært byggemateriale, fordi det er lettere end beton og stadigvæk stærkere. Fibercement der anvendes til tagplader, er måske også bedre kendt som eternitplader. Eternitplader har i de sidste mange år været utrolig populære for mange parcelhuse, sommerhuse og generelt ved nybyggeri.

Der er flere fordele ved at anvende fibercement, når du skal have udskiftet dit tag. Først og fremmest er det et miljøvenligt tiltag, da det kun består af cement, vand, mineraler og fibre. Derudover er det helt og aldeles vedligeholdelsesfrit, sammenlignet med beton der hvert år skal have en behandling. Fibercement som tagplader har en lang levetid og er utrolig modstandsdygtigt over for det vejr og klima, vi har i Danmark.

Hvis du er bekymret for fugtskader eller svamp i din bolig, så er fibercement det ideelle valg. Det er et materiale, der kan stå imod angreb fra fugt og svamp, hvorfor du også vil opleve et bedre indeklima.

Et fibercementtag har typisk en levetid på 25-40 år alt efter, hvor god du er til at tjekke taget for evt. utætheder. Hvis det først begynder at skalle, bør du udskifte dit tag.

Hvilket tag er billigst?

Hvis du udelukkende går efter den billigste pris for at få et nyt tag, kan du hurtigt blive snydt. Der er mange ting, du bør overveje i forhold til den opgivne pris, du får tilbudt for at lægge et nyt tag. Der er naturligvis en pris på den aktuelle tagtype, du ønsker til din bolig. Hvis vi kigger på priserne på de 4 forskellige materialer af tagtyper, vi har beskrevet, så vil betontagstene være det billigste. Det er dog også den tagtype, der kræver mest vedligeholdelse. Det koster også både tid og penge at vedligeholde sit tag, hvorfor det også skal medregnes i de årlige udgifter, du kommer til at have på dit tag i fremtiden.

Resten af tilbuddet afhænger af den pris, der er afsat til byggeprojektet, samt hvad det ellers indebærer. Vi anbefaler derfor altid at nærstudere det billigste tilbud, du har fået for at se nærmere på, om der er taget hensyn til alle de punkter, der er nødvendige for en solid løsning, der holder i mange år frem.

Først og fremmest bør du overveje, om der er taget hensyn til alle elementer i din tagkonstruktion, når der skal lægges nyt tag. Hvis du har en rådden eller ringe tagkonstruktion, så kan det være ligegyldigt, hvilke tagsten du vælger, da det ikke vil holde særlig længe, da tagkonstruktionen skal renoveres eller laves på ny.

Har du ligeledes et undertag med utætheder eller et undertag, som er helt nedslidt, så er det væsentligt at få det lavet først, inden du lægger nyt tag på. Undertaget er som udgangspunkt usynligt, når man kigger på taget. Men det er den vigtigste beskyttelse, du har, for både dit tag og din bolig da det er isoleringen, der skal holde på varmen og det gode indeklima.

Til sidst bør du overveje, om der er taget hensyn til husets tagrender, kviste, efterisolering, skorsten og skotrende, når du får fremlagt et tilbud.

Indhent tilbud på nyt tag

Vi håber, du er blevet klogere på dine muligheder, når du skal have skiftet dit gamle tag med et nyt. Er du kommet så langt i processen, at du gerne vil indhente et uforpligtende tilbud på at få lagt nyt tag på din bolig, så er der igen stor forskel på, om du bor på Sjælland eller Jylland, når det kommer til håndværkerpriser. Selvom Danmark ikke er et stort land, så er det mere dyrt at hyre en håndværker på Sjælland, end det er i Jylland. Det samme gælder også for dig, som bor i de større byer. Her vil du også opleve, at en håndværker generelt er mere dyr end, hvis du bor i en lille by.

Vær ligeledes opmærksom på, hvornår på året du indhenter et tilbud. Ligesom så meget andet, så er der også højsæson for taglæggere. Det kan derfor have en væsentlig betydning for den pris, du skal betale for den aktuelle opgave, om det er højsæson eller lavsæson. Det er ligesom så meget andet et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Vi anbefaler derfor, at du overvejer at booke en taglægger i en periode, hvor håndværkeren har bedre tid i kalenderen og knap så travlt. Det kan der være flere fordele ved. Dermed kan du både forvente en bedre pris, og at der er bedre tid for håndværkeren til at udføre et solidt stykke arbejde.

Denne artikel er for at oplyse dig om markedet for et nyt tag. Du står dermed bedre i en forhandlingssituation eller i de beslutninger, du skal tage, når du ved, hvilken hældning dit tag har, hvordan din tagkonstruktion ser ud samt standen på din belægning og undertag. Dermed ved du mere i forhold til det, der skal laves, og hvad der egner sig bedste til din bolig.

Uanset hvad anbefaler vi altid, at du indhenter flere tilbud på den samme opgave for at kunne finde et fornuftigt prisniveau på markedet. Dermed har du det bedste udgangspunkt for at finde den rette fagmand til opgaven, så du kan have den bedste mavefornemmelse med hele byggeprojektet.

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *