Sørg for et sikkert radonniveau

Sundhedsstyrelsen udgiver hvert år retningslinjer for forskellige miljømæssige ting, man bør være opmærksom på. En af de ting, man gerne skal sørge for at lægge mærke til, er radonniveauet i hjemmet. Det er ikke noget, du direkte lægger mærke til, og det kræver, at du får lavet en radon undersøgelse i hjemmet, så du kan finde ud af, hvordan niveauet er i netop dit hus.

Hvis du har kælder, kan du potentielt have større risiko for et forhøjet radonniveau. Radon trænger ind fra jorden og kan komme gennem kældervægge. Det er et stof, der i værste tilfælde kan føre til lungekræft. Derfor er det enormt vigtigt at sørge for at have styr på, at niveauerne ligger inden for rimelighedens grænser jævnfør de retningslinjer og anbefalinger, der foreligger på området. Ofte er de radonmålinger, der foretages, upræcise, fordi udstyret ikke er monteret korrekt, så det er vigtigt, at det er professionelle, der foretager radonmålingerne.

Vurder situationen

Hvis en måling viser, at du har forhøjede radonniveauer, er det en rigtig god idé at gøre noget ved det. Det er først og fremmest vigtigt at sammenligne med referenceniveauet, så du ved, om det er noget kritisk. Ved let forhøjet niveau kan det i nogle tilfælde være nok at sørge for øget ventilation i de ramte rum, så det automatisk vil dæmpes. Er det moderat eller meget forhøjet, vil det dog være nødvendigt med professionel hjælp af mennesker, der arbejder med netop dette hver eneste dag.

Andre læste også:  Skal du købe eller leje en bolig? Fordele og ulemper

Når du har lavet de ændringer, der skal til, for at niveauerne igen kan sænkes, er det vigtigt, at der foretages kontrolmålinger, så I kan følge op på, om ændringerne rent faktisk har haft en effekt. I nogle tilfælde kan det være, at der skal gøres yderligere, og så er det rart ikke at leve i falsk tryghed om, at man nu har gjort tilstrækkeligt ved det.

Avatar

Bygoghus Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two × two =