7 gode fifs – sådan vælger du mellem kelim tæpper

Vælg et rum

Hvis du er interesseret i at erhverve dig et ægte kelim tæppe til din bolig, bør din første overvejelse være, hvilket rum skal jeg have det i? Valget af rum har nemlig stor betydning for hvilket tæppe du senere skal vælge.

En af kelim tæppernes helt store fordel er nemlig deres alsidighed. Når det kommer til ægte tæpper, er kelim sm tæppetype ganske slidstærkt og til at renligholde, så du kan faktisk bruge det mange steder i boligen.

Vælg placering

Når du har overvejet hvilket rum bør have kelim tæppet, bør du tænke på placeringen af tæppet. Det kan måske virke mærkeligt at gøre alt dette før du overhovedet har sat foden i en tæppehandel, men et godt hjemmearbejde og en god viden om hvad og hvor tæppet skal bruges, øger chancen for at du vælger rigtigt betydeligt.

Som vi skal se senere, har placering meget at gøre med hvordan du ønsker at bruge tæppet. Du kan også tænke på hvordan tæppet skal vinkles. Skal det for eksempel flugte med væggene, eller give lidt kontrast ved at ligge mere ”skævt”.

Hvor stort skal det være?

Når du ved hvor tæppet skal ligge, er det lettere at have en ide om tæppets størrelse. Pladsen der skal udfyldes, skal selvfølgelig nogenlunde matche tæppets størrelser. En god ide inden du tager på tæppe jagt er dog at overveje om tæppet helst skal være større eller mindre, hvis ikke du kan få fat i et tæppe i den helt rette størrelse.

Andre læste også:  Fuldendt indretning kræver af og til modige valg

Der er også visse steder du skal tænke større end du måske tror. Skal et tæppe ligge under spisebordet for eksempel, er det vigtigt at det er lidt ekstra stort. Ellers ryger spisebordsstolene hele tiden udenfor tæppet og så skal du bøvle med at de sætter sig fast under tæppet. En god tommelfingerregel er at tage bordets mål og lægge mindst en halv meter til i alle ender.

Brugen af tæppet

Som kort nævnt tidligere har placering og andre ting meget med brugen af tæppet at gøre. Der er mange fordele ved tæpper og mange ting de indretningsmæssigt kan bruges til. En af disse er, at tæpper er virkelig gode til at binde møbler sammen.

Et klassisk sted at placere et tæppe, er for eksempel under sofa og sofabordet. På den måde bindes disse sammen og man får en større følelse af et rum i rummet. Dette giver ekstra god mening hvis du har en kombineret opholds- og spisestue, da tæppet klart kan markere det ene område fra det andet.

Praktiske fordele

Et tæppe har ikke kun indretningsfordele, men også en del praktiske. Helt åbenlyst holder tæpper selvfølgelig på varmen, så tæpper kan med fordel placeres steder hvor du ofte finder det lidt fodkoldt. En anden, lidt mere overset fordel, er at tæpper absorberer lyd. Så har du et stort rum der ofte virker rungende, kan et godt tæppe virkelig hjælpe på hjemmeakustikken.

Andre læste også:  Væggelus: Sådan bekæmper man dem | Hvad kan du gøre selv?

Farver og mønstre

Når alle disse mere praktiske ting er på plads, kan du begynde med de mere sjove ting. En af hovedårsagerne til at du nok er interesseret i ægte kelim tæppe, er med stor sandsynlighed deres smukke, naturlige farver og flotte mønstre.

Og kelim tæpper kommer da også i en række forskellige mønstre og farver – ofte med forskellige regionale træk. Selvom du måske ikke lige kan få et i skrig-pink eller andre pangfarver så er udvalget stort. Derfor er det også vigtigt at tage højde for de farver der skal omgive tæppet hjemme hos dig, så du får alt til at matche.

Tæppe som udsmykning

Sidste fif når det kommer til kelim tæpper er at tænke ud af boksen og ikke kun se dem som gulvtæpper. Kelim tæpper har mange forskellige traditionelle funktioner i deres oprindelseslande, og du kan med fordel tage ved lære af dem.

Et kelim tæppe er for eksempel en utrolig flot udsmykning at have på en væg. Mønstrene og håndværket er i den grad på kunstnerisk niveau med selv de flotteste malerier, og væveteknikken giver en stoflighed som malerkunst sjældent gør. Har du andre ideer bør du heller ikke holde dig tilbage. Der er nemlig ingen ”rigtig” måde at bruge et kelim tæppe på.

Bygoghus Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one + 13 =