Biopejs – Find den rette model til dit hjem

4.9/5 - (15 votes)

Biopejse bliver mere og mere populære i de danske hjem! Og det er med god grund. Biopejse spreder nemlig både varme og hygge – uden at skulle have tilsluttet en skorsten. En biopejs findes i mange forskellige modeller og størrelser, så der er noget for enhver smag. Derudover er de nemme at installere og udleder ikke nogen giftige stoffer eller dampe ved forbrænding. De har også den fordel at mange af biopejsene, kan du rykke rundt i hjemmet alt efter dit behov.

I dette indlæg vil vi komme nærmere ind på de forskellige modeller af biopejse og hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at købe en.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en biopejs?

En biopejs kan i nogle tilfælde ligne en almindelig pejs – forskellen er dog, at den ikke behøver en skorsten fordi den bruger bioethanol som brændsel. Det eneste der kommer ud af en biopejs er derfor varme, en smule vanddamp og kuldioxid. Når det ikke er nødvendigt med en skorsten for at tænde og i pejsen, er der en række fordele såsom at den kan placeres i flere forskellige rum alt efter dit behov. Biopejse kan derudover indbygges i væggen, hænges op, placeres på gulvet og sågar også stå udenfor afhængig af hvilken model man ønsker.

Hvor meget kan denne opvarme?

Det korte svar er: ja! Hvis du sammenligner en brændeovn med en effektiv biopejs, er der få kilowatt varme til forskel. Fordelen ved en biopejs er, at der ikke er nogle skorstene hvilket betyder at der ikke er noget varmetab, som der er i en brændeovn. Man kan altså sagtens bruge en biopejs til at give noget varme i udestuen, køkkenet eller andre rum som du ønsker at få opvarmet.

Se eventuelt denne korte video, hvor ovenstående også forklares:

Hvilken skal jeg vælge?

Der findes et stort udvalg af biopejse i forskellige størrelser og modeller, så der er noget for enhver smag. Men det er derfor også vigtig at du har en klar forestilling om, hvor du vil placere pejsen da nogle pejse kræver plads på gulvet eller sågar i loftet.

Vi har afsnittet nedenfor valgt at beskrive yderligere om de følgende modeller:

Biopejse til væg

Væghængt biopejs rustfri stål
Quero biopejs til væggen

Fordelen ved en væghængt biopejs er, at den kan sidde på næsten alle typer af vægge og samtidig være en smukudsmykning. En væghængt biopejs er oplagt til dig

som ønsker fornyelse på væggen og samtidig ikke ønsker eller ikke har pladsen til, at biopejsen skal stå på gulvet eller bordet.

Men behøver ikke være bange for at have levende flammer hængende oppe på sin væg. Du skal blot være opmærksom på, at den skal sættes korrekt op ifølge brugsanvisningen, som medfølger din nye biopejs.

Et eksempel på en væghængt biopejs kunne være den overstående populære Quero biopejs til højre. Den har en front med glas samt en brændetid på 3 timer og en varmeeffekt på 3 KW. Læs mere om biopejsen på hjemmesiden her.

Biopejse til gulv

Gulv pejs
Stilren biopejs til gulv

Biopejse til gulvet findes i en lang række modeller og størrelser, så er der er noget til enhver smag. En af fordelene ved de biopejse som kan stå på gulvet er, at man kan rykke dem rundt i forskellige rum efter behov.

Derudover kan man også bruge de forskellige biopejse til gulv udenfor hvilket medvirker til en hyggestemning på terrassen og giver mulighed for at forlænge de sene sommeraftener med en biopejs.

Et eksempel på en biopejs til gulv kunne være denne stående biopejs med lang flamme til højre. Biopejsen står frit og åbent med flammerne brændende op fra stålkammeret. Biopejsen er yderst stilren og passer ind i næsten alle hjem. Den har en brændetid på helt op til 6 timer og en varmeffekt på 3 KW!

Læs mere om biopejsen til gulvet på hjemmesiden her.

Lofthængte pejse med biobrændsel

Pejs hængende fra loftet
Lofthængt pejs

En af fordelene ved lofthængte biopejse er at den kan placeres i alle rum og optager ikke meget plads i hjemmet. Derudover kan de også drejes så de afgiver varmen i din retning, afhængig af hvor du sidder i rummet.

Lofthængte biopejse monteres direkte i loftet med de vedlagte skruer og beslag, som ikke kræver en stor teknisk snilde for at installere. Lofthængte biopejse bliver mere og mere populære i de danske hjem, da de har et moderne look og kræver ikke meget plads at installere.

Et eksempel på en lofthængt biopejs kunne være denne smukke lofthængte biopejs til højre. Med denne model kræves der altså ingen gulv eller bordplads. Den er produceret i stål og man kan se flammerne både for- og bagfra. Pejsen har en brændetid på 8 timer og en varmeeffekt på 3 KW.

Læs mere om den lofthængte biopejs på hjemmesiden her.

Biopejsen til bordet

Biopejs til bordet
Rund biopejs til bordet

Biopejse til bordet er typisk små pejse der kan rykkes rundt i flere rum, og skabe hygge med dens smukke flammer.Derudover kan biopejsen opvarme rummet med flere grader, som altså skaber en kombination af hygge og en mindre varmekilde.

Det kan også være små biopejse til bordet, som også er oplagte til at tage med ud på terrassen og skabe den nødvendige varme til de sene sommeraftener.

Et eksempel på en biopejs til bordet kunne være denne smart lille model, som er lavet i glas med et stål brændekar. Biopejsen er nem at flytte rundt i de forskellige rum efter behov da den ikke er stor, og dens praktiske størrelse og lille vægt gør at du kan flytte den helt alene.

Læs mere om biopejsen til bord på hjemmesiden her.

Indbygget bioethanol pejs

Er ovenstående muligheder ikke noget for dig? Så har du muligheden for at omdanne den traditionelle pejs til en moderne indbygget biopejs. Indbygningspejsen er ideel for mange, da en biopejs ikke kræveer skorsten og udleder ikke farlige stoffer eller lugte.

Der findes flere løsninger når man ønsker at indbygge en biopejs. Man kan blot nøjes med at indbygge selve brandkarret som er hjertet i enhver pejs, da det er her hvor bioethanolen brænder. Vælger man denne løsning skal man selv stå for alt andet, hvilket giver en masse muligheder for at udforme pejsen præcis som man ønsker. Det er dog også en af de mest omfattende løsninger, der typisk kræver meget arbejde.

Biopejs til indbygning
Sort biopejs til indbygning

Man kan alternativt også vælge en biopejs med en indbygningsramme, hvor der medfølger både brandkarret samt en ramme, som skal bygges ind i væggen. Det er i dette tilfælde også mulighed for at installere pejsen i væggen, så den kan ses fra flere rum eller sider af muren. Derudover kan man også købe en væghængt biopejs med bagkasse, som er den nemme løsning hvor det hele er samlet og klar til at installere i væggen.

Et eksempel på en indbygget biopejs kunne være denne model med en indbygningsramme, som er klar til at installere i en væg uden yderligere arbejde. Den fås i forskellige størrelser og med dens stilrene design, passer den ind i næsten alle hjem. Pejsen har en varmeeffekt på 5,04 KWh.

Læs mere om indbyggede biopejs på hjemmesiden her.

Udendørs pejse

Udendørs Biopejse
Flotte minimalistiske biopejse til udendørs brug

De fleste biopejse kan også bruges udenfor, så længe de ikke er lavet til at installere indbygget i væggen eller skalmonteres i loftet. Med en udendørs pejs kan du skabe en hyggestemning på terrassen og forlænge de sene sommeraftener med de varme smukke flammer.

Dog skal man være opmærksom på at biopejsen ikke må stå udenfor i regn og sne, da det kan medvirke til at biopejsen ruster og kan dermed ikke give den fulde effekt.

Et eksempel på en udendørs biopejs kunne være disse sorte udendørs modeller, som passer godt til terressen og skabe noget ekstra hygge. Pejsen har en brændetid på op til 6 timer og en varmeeffekt på 3 KW.

Læs mere om udendørs pejse på hjemmesiden her.

Sikkerhed med denne opvarmningskilde

Der er ikke nogen gyldige sikkerhedsregler når man bruger sin biopejs, men der er alligevel nogle ting man skal tage højde for i denne forbindelse.

Vi anbefaler at man tager udgangspunkt i følgende sikkerhedsregler:

  • Forbrænding kræver ilt, hvor vi anbefaler at man ikke placere en biopejs i et rum der er mindre end 30 m2 medmindre at der er åbent til andre rum og løbende luftes ud.
  • Skal pejsen monteres på en væg er det vigtigt at det monteres på en brandsikker væg som gips, mursten, beton mv.
  • Anvend en tragt når du påfylder bioethanol, så du ikke spilder over pejsen eller på gulvet
  • Brug en pejseligther (Lighter med en lang hals) når du tænder for pejsen
  • Når ilden slukkes, skal den kvæles – der må IKKE bruges vand til dette formål
  • Flyt aldrig pejsen under afbrænding
  • Ved indendørs brug skal du bruge bioethanol som er beregnet til dette (Over 95% ethanol)
  • Vent 10-15 minutter efter afkøling med at påfylde bioethanol igen

Er du i tvivl omkring nogle sikkerhedsregler anbefaler vi, at du kontakter leverandøren af din biopejs for at få en forklaring.

Se eventuelt videoen nedenfor og få en forklaring på nogen af sikkerhedsreglerne:

Andre læste også:  Personliggør dit hjem med specialdesignede sofaer

Bioethanol – hvad er det?

Bioethanol er en sprit, som er dannet ud fra en biomasse. Biomassen dannes typisk af sukkeroer, majs og kartofler, hvor fordelen er at vi nemt kan reproducere biomassen modsat eksempelvis olie. Udover at bruge bioethanol til biopejse, bruges det også som tilsætning til benzin hvilket medvirker til at kørslen bliver en smule grønnere og meget billigere.

Meget bioethanol kan produceres i Danmark, men det er ikke i så store mængder at det bliver solgt på kommerciel basis til biopejse mv. Skal man bruge bioethanol til biopejse, er det vigtigt at slutproduktet ikke er mere end en meget lille mængde kultveilte og vanddamp. Dog er mængden af fugt så lille, når man bruger en biopejs at det ikke er noget du behøver at være nervøs for.

Hvad koster en biopejs?

Prisen på en biopejs afhænger i høj grad af hvilken model og størrelse du er på udkig efter. Ønsker man en større biopejs med en god varmeeffekt starter prisen typisk fra 4-6.000 kroner for en af høj kvalitet. Derudover kan man også få mindre biopejse til bordet eller lignende, som skaber hygge og en fin lille varmekilde – her starter prisen fra cirka 800 kroner.

Ud over dette kommer der også løbende udgifter til bioethanol, som skal bruges til at biopejse kan brænde. 1 liter bioethanol til biopejse koster cirka 79 kroner. Alt afhængigt af behov har man cirka sin biopejs tændt gennemsnitligt 2-3 timer af gangen. Hvis vi forudsætter at man i de kolde perioder tænder sin biopejs 3-4 gange om ugen udgør omkostningerne cirka 60 kroner om ugen.

Hvordan rengøres biopejse?

Mange spørger om hvordan man bedst rengør en biopejs, men det er faktisk meget simpelt. Brug jævnligt en fugtig klud og tør biopejsen af på alle overflader, så der ikke sidder noget snavs nogen steder. Derudover er det en god ide at pudse pejsen med pudsemiddel til stål, så du undgår ridser.

Se eventuelt videoen her:

Har du nogle kommentarer eller andre gode råd angående biopejse? Så hører vi meget gerne fra dig i kommentarfeltet.

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *