Udendørs: Gør haven vinterklar

5/5 - (5 votes)

Selvom efteråret indtil videre har vist sig fra sin milde og solrige side, så venter vinteren lige om hjørnet. Det betyder, at det også er på tide at klargøre haven, inden kulden for alvor tager til.

En gammel huskeregel siger, at når vi stiller uret tilbage til vintertid, så stiller vi samtidig havemøblerne tilbage i skuret. Start derfor med at rengøre solsenge, haveborde, liggestole og hvad der ellers har været brugt i haven i løbet af sommeren. Har du træmøbler, kan det være en god idé at oliere dem, inden de atter pakkes væk, så træet ikke står og tørrer ud vinteren over.

Hvis der er frugttræer i din have, så sørg for at “tømme” dem for frugt. Ofte vil træet selv have smidt sin frugt på denne årstid, men hvis ikke, så pluk de sidste rester. Lad heller ikke gammel frugt ligge på græsplænen, da der vil gå orm i det og måske endda tiltrække uønskede skadedyr såsom mus og rotter.

Herefter kan du så klippe græsplænen helt ned og fjerne de lange strå og ukrudtsstængler ude i kanterne. Det er nemlig en umulighed, når først frostvejret har gjort plænen stenhård. Det samme gør sig gældende for eventuelle plante eller blomsterbede – det er rarere at luge og sommerafgrødernes affald af veje, så længe jorden ikke er stenhård af frost.

Det er også en god idé at få klippet eller rettet hækken til, men solstrålerne stadig når vores breddegrader – det er trods alt sjovere at klippe hæk i plusgrader end i frostvejr.

Andre læste også:  Havemøbler kan gøre en kæmpe forskel for haven

Sortering af haveaffald

Alt dit haveaffald skal naturligvis sorteres og smides enten på genbrugspladsen eller i en kompostbeholder. Til det formål er det en fordel at bruge plastposer engros, så du kan købe store mængder poser til billige penge og på den måde heller ikke mangle opbevaring til dit haveaffald fremover, eller til andre praktiske gøremål. I forhold til sortering, så kan smågrene, kviste, græs, blade og grønt husaffald som frugt- og grøntsagsskræller komme over i din vanlige kompostbeholder eller i den kommunale bioaffaldscontainer. Du skal være opmærksom på, at ukrudt, syge planter og større grene altid skal køres på genbrugspladsen eller stilles ud til kommunal afhentning.

Sørg desuden for at din kompostbunke er placeret rigtigt: Det ideelle sted er i sol om vinteren og i skygge om sommeren, da fugtbalancen i beholderen bevares bedst ved en balanceret temperatur. Desuden er ilt essentielt for din kompostbunke, så lad derfor gerne siderne og bunden bestå af brædder eller trådnet. Hvis du benytter en plastikbeholder, kan du i stedet rode godt rundt i den 3-4 gange om året.

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × one =