Hvilket type lån passer bedst ind i din økonomi?

Boligmarkedet er eksploderet, og mange skal til at tage stilling til de mange lånetyper. Typisk vil man som kommende huskøber låne 80% af boligens købesum hos et realkreditinstitut, mens de resterende 20% erlægges som udbetaling, typisk i form af et banklån. Man skal herefter beslutte, om man ønsker et fastforrentet lån eller et rentetilpasningslån.

Køb af fast ejendom er for mange den største økonomiske disposition, som de nogensinde skal træffe. Det er derfor vigtigt at sætte sig grundigt ind i sine muligheder for at være økonomisk bedst stillet og føle en økonomisk tryghed. Her kan du læse mere om, hvilket type lån der passer bedst ind i din økonomi.

Fastforrentet lån

Et fastforrentet lån er også det såkaldte obligationslån. Fordelen ved et obligationslån er, at du gennem hele lånets løbetid har en fast rente og fast ydelse, som du kan lægge din økonomi efter. Såfremt renten skulle stige, kan du endda konvertere til en højere obligationsrente og derved nedbringe din restgæld. Falder renten derimod, har du ligeledes mulighed for at konvertere til en lavere rente, som medfører en lavere månedlig ydelse.

Det fastforrentede lån optages navnlig ved, at realkreditinstituttet sælger et pantebreve svarende til det beløb, som huskøber ønsker at låne.

Andre læste også:  Skal jeg vælge hus eller lejlighed?

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken rente der tilbydes, samt hvilken kurs pantebrevene sælges til. Jo tættere på kurs 100 pantebrevene sælges til, desto mindre kurstab er der.

Rentetilpasningslån lån

Et rentetilpasningslån er nærmere kendt som et flekslån. Herefter fastsættes renten på nærmere aftalte tidspunkter hvert 1., 3. eller 5. år.

Fordelen herved er navnlig den lave rente, muligheden for afdragsfrihed, og at lånet kan indfries til ca. kurs 100 i forbindelse med en rentetilpasning.

Din mulighed for afdragsfrit lån

Du kan ved alle typer lån aftale, at dit lån for en periode skal være afdragsfrit. Dvs. du kun betaler de løbende renter af lånet. Du bliver fortsat ved med at skylde penge til banken eller realkreditinstituttet, og du sparer ikke op i huset.

Hvis du optager et afdragsfrit flexlån, bør du være ekstra opmærksom på risikoen for, at renten på et tidspunkt stiger.

Hvorvidt du bør tage et afdragsfrit lån, afhænger af din økonomi. Er du ung, ny på arbejdsmarkedet og ønsker en familieudvidelse, kan et afdragsfrit lån give dig lidt luft i den daglige økonomi. Du må dog ikke glemme, at du på den længere bane bør løbende afdrage og nedbringe din gæld.

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.

Avatar

Bygoghus Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 + 3 =