Udgravning af en ny eller
eksisterende kælder kan været et dyrt, tidskrævende og kompliceret projekt. Som
husejer er der ofte mange spørgsmål der presser sig på.
Skal jeg søge om byggetilladelse? Hvad koster det? Er der noget jeg skal være
opmærksom på i forbindelse med selve udgravningen? Og hvordan finder jeg den
bedste og billigste håndværker til projektet?
De mange ubesvarede
spørgsmål kan hurtigt få projektet til at virke overvældende. Hvor skal du
overhovedet begynde?
Formålet med denne side er at besvare de mest almindelige spørgsmål omkring
udgravning af kælder, så du føler dig rustet til at komme i gang med dit nye,
spændende projekt og ikke lader tvivl holde dig tilbage for at udleve dine
boligdrømme.
Indholdsfortegnelse
Hvorfor udgrave din kælder?
Der kan være mange grunde til at udgrave kælderen under huset. Har du en eksisterende kælder, er det en god mulighed for at skabe mere rumhøjde, så du får en større og mere rummelig kælder. Hvis du ikke har en kælder i forvejen, kan udgravning af kælder give dig ekstra plads – fx til vaskerum, værksted, motionsrum og lignende.
Vær dog opmærksom på at det er begrænset hvad du må bruge en kælder til. Som tommelfingerregel må du ikke bruge den som sove- og opholdsrum på grund af fugt og begrænset lysindfald. Så har du planer om at indrette et soveværelse eller teenageværelse i kælderen, bør du genoverveje din beslutning.
Mange vælger også at udgrave deres eksisterende kælder for at skabe et bedre indeklima. I forbindelse med udgravningen har du nemlig mulighed for at sikre kældergulvet mod fugt og radon (en farlig radioaktiv luftart) og skabe en bedre isolering – hvilket ikke blot kommer kælderrummene til gode, men også husets øvrige rum.
En tør kælder kan desuden anvendes til flere formål – fx indretning af motionsrum, vinkælder, værksted, m.m. Samtidig gør det boligen mere attraktiv. Ønsker du på et tidspunkt at sælge dit hus, vil en tør kælder øge dine chancer for at få det solgt. En våd og fugtig kælder kan derimod virke frastødende og skabe tvivl og usikkerhed hos interesserede købere.
Som du kan se, kan der være flere grunde til at udgrave kælderen under huset. Det handler ikke blot om flere kvadratmeter, men også om et bedre indeklima, flere indretningsmuligheder og en øgede salgsværdi.
Hvad koster det at udgrave en kælder?
Det er et godt spørgsmål. Da der er tale om stort og kompliceret arbejde, hvor blot mindre fejl kan forårsage store skader, er det ikke billigt. Ifølge eksperter skal du regne med en pris på minimum 8.500-17.000 pr kvadratmeter – inklusiv arbejdsløn, materialer og moms.
Så har du en kælder på fx 40 kvadratmeter, løber prisen altså op i 340.000 til 680.000 kr. Hertil kommer så udgifter til opsætning af lofter, maling af vægge og lægning af gulve – herunder eventuel installering af gulvvarme.
Har du ikke en eksisterende kælder og ønsker at udgrave en ny kælder under huset, vil projektet typisk blive dyrere, da det kræver et mere omfattende arbejde.
Prisen for udgravning af kælder afhænger dog af mange forhold. Hvor dybt skal der udgraves? Hvordan er jordbundsforholdene? Hvilke håndværkere og rådgivere har du brug for i processen? Og skal der understøbes et nyt fundament?
BygOgHus.dk anbefaler:
Spar penge – modtag 3 tilbud på udgravning af kælder!
Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.
Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.
Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Hvad skal du være opmærksom ved udgravning af kælder?
Som sagt er det kompliceret at udgrave en kælder. Derfor er der også flere forhold som du skal være opmærksom på.
Først og fremmest, skal du tage stilling til om kælderen skal bygges under eller over jorden. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger. Vælger du at bygge til under jorden, vil der være en del restriktioner i forhold til anvendelse af den færdige kælder. Du kan fx ikke bruge den til sove- eller opholdsrum.
Bygger du til over jorden, kan du typisk bruge kælderen til flere forskellige formål. Til gengæld tæller kælderens kvadratmeter med i byggelsesprocenten. Det betyder at du ikke vil kunne foretage de samme udvidelser og tilbygninger fremover som hvis du bygger til under jorden.
Det betyder også at du ikke kan bygge en kælder over jorden, hvis du allerede har udnyttet den fulde byggelsesprocent. Her vil du altså være nødsaget til at grave ud under jorden. Bemærk i øvrigt at byggelsesprocenten varierer fra kommune til kommune, så det kan være en god ide at undersøge hvad den er i dit område inden du begynder at indhente tilbud fra håndværkere.
Vær også opmærksom på hvordan kælderloftet er placeret i forhold til terrænet. Ligger det 1,25 meter over terrænet, skal du søge om byggetilladelse inden projektet igangsættes. Desuden vil kælderarealet tælle med i byggelsesprocenten – også selvom du bygger til over jorden.
Udgravningsprocessen trin for trin
Som nævnt er udgravning af kælder et større arbejde. Derfor er det som udgangspunkt ikke noget du bør gøre selv. For at undgå fejl og mangler er det bedst at rådføre dig med fageksperter – herunder byggeingeniører, geoteknikere, m.fl. Udføres arbejdet ikke korrekt, risikerer du at huset styrter sammen. Så vær omhyggelig når du skal vælge en håndværker til projektet. Igen – er du i tvivl om hvem du skal vælge, kan du med fordel bruge 3byggetilbud.dk som grundlag for beslutningsprocessen.
For at give dig en idé om hvordan udgravningsprocessen forløber, får du her en kort gennemgang af de forskellige faser af projektet. På den måde har du også en idé om hvad det kræver og hvad du skal være opmærksom på undervejs.
Kort sagt kan man dele udgravningsprocessen op i tre faser – forarbejdet, selve udgravningen og efterarbejdet. Forarbejdet består primært af at rydde alle rummene og fjerne eksisterende installationer, så der kan blive plads til udgravningen. Her bør du især være opmærksom på om de eksisterende installationer overholder gældende lovgivning. Er de forældede, vil det være oplagt at udskifte dem i forbindelse med udgravningen. Det er også i denne fase at der skal foretages en jordbundsundersøgelse.
Selve udgravningen kan være besværlig og møjsommelig – ikke mindst fordi den skal udføres manuelt. Det er sjældent muligt at få maskiner ned i kælderen, så forbered dig på at denne fase kan tage lang tid. Er der tale om udgravning af en eksisterende kælder, vil det være en fordel at tage et rum ad gangen. På den måde kan du udnytte de øvrige rum imens udgravningen finder sted.
Når udgravningen er afsluttet, skal kældergulvet isoleres og sikres mod fugt inden det støbes. I den forbindelse vil man også lægge installationer til eventuel gulvvarme. Når det nye kældergulv er færdigstøbt, er det tid til det afsluttende arbejde – herunder opførsel af vægge, gulve og lofter.
Vær særligt opmærksom på hvilken slags gulv du lægger i kælderen. Da en kælder typisk er fugtig, er det en god ide at undgå trægulve. Vælg i stedet beton eller klinker. På den måde undgår du at gulvet ødelægges af fugtskader på længere sigt. Sørg også for ordentlig udluftning – gerne i alle kælderrum og især i eventuelle vaske- og tørrerum.
Hvordan finder du den billigste håndværker til udgravning af kælder?
For at få den billigste pris på udgravning af kælder, kan det være en god ide at indhente tilbud fra flere forskellige håndværkere. Prisen kan nemlig variere meget, så vælger du bare den første og den bedste, kan du risikere at ende op med et projekt der er dyrere end det behøver at være.
En oplagt mulighed er at hive fat i telefonbogen eller foretage en simpel Google søgning og ringe rundt til potentielle håndværkere. Det kan dog være meget tidskrævende, og mange håndværkere vil nok stille spørgsmål, som du måske ikke lige kan svare på.
I mange tilfælde vil de også bede om at besigtige boligen, så de kan foretage en mere præcis vurdering af arbejdets omfang.
Samtidig kan det være svært at sammenligne tilbuddene fra de enkelte håndværkere, da de sjældent opgør priserne på samme måde.
Ønsker du en nem og gennemskuelig sammenligning af de mange håndværkertilbud, bør du overveje at benytte en af den mange sammenligningstjenester på nettet. Her indtaster du en kort beskrivelse af projektet, vedhæfter eventuelt relevante billeder og inden for kort tid modtager du 3 tilbud på dit byggeprojekt.
Det smarte ved denne løsning er at den sparer dig en masse tid. Du slipper for at skulle indhente og sammenligne de mange tilbud selv. Samtidig er det 100 % gratis, så du har ikke noget at tabe.
Desuden er det uforpligtende. Du i din gode ret til at afvise dem alle. Du kan efterfølgende indhente 3 nye tilbud hvis du ønsker. På den måde kan du fortsætte indtil du finder et håndværkertilbud du er tilfreds med.
En af de mest populære af sammenligningssider er 3byggetilbud.dk. Den er meget nem at bruge, har en stor database af aktive håndværkere i hele landet og vælger du et af de 3 byggetilbud, får du tilmed en enterprisegaranti som sikrer dig i tilfælde af fejl eller mangler ved det udførte arbejde. På den måde er din risiko ved udgravning af kælder minimal.