Du har måske hørt om dem før. Svie og kløe er blandt de ubehagelige reaktioner hos mennesker som væggelus bringer med sig. Væggelusene er en af de mest hadede, men også mest udbredte skadedyr i vesten. Men hvordan bekæmper du dem? Læs mere i indlægget her.
Indholdsfortegnelse
Hvad er væggelus?
Først og fremmest, så lad os lige få på plads hvad for et skadedyr der er tale om. De små kryb lever af blod og foretrækker faktisk at suge deres blod fra mennesker, men kan også få det fra andre dyr, som fx gnavere.
Væggelusene gemmer sig som ofte i revner, sprækker eller lignende i løbet af dagen og kommer så ud når det bliver mørkt for at finde næring. En væggelus leder efter en såkaldt vært når det bliver mørkt. En vært kan være et menneske eller et dyr, men det refererer deres “bytte”.
Dyrene lægger deres æg 4-5 gange dagligt, som betyder op til 200 æg dagligt. 200 æg sker kun ganske sjældent, hvis forholdene er til det. Det er specielt temperaturene, som er vigtigt for hvor hurtigt væggelusene spreder sig.
Temperaturer mellem 14°C og 30°C er idelle for skadedyrene. Alt over eller under holder dyrene ikke til. Ved lav temperatur spreder de sig ikke og over 30°C begynder de at dø.
Hvordan ser væggelus ud?
Som sagt finder du ofte de små skadedyr i sprækker og revner, hvor de formere sig. Dyrene kan derfor være svære at identificere.
Finder du alligevel et insekt et sted, som du har mistanke om at være en væggelus, så kig efter følgende kendetegn for væggelus:
- 6 tynde ben
- Ingen vinger
- Dyret er 5-7 mm langt
- Mørkt eller ligefrem rødbrun farve
- Kroppen er flad (ikke rund, hvis den har drukket blod)
Følgende ting kan være tegn på et væggelus bo:
- Ekskremetpletter, som typisk er sorte
- Æggerester
- Tomme huder
- Ekstra tegn kan være mindre blodpletter på sengetøjet
Har du en mistanke om at du har væggelus eller et feriested har væggelus, så kig i senge, bag billeder eller andre trænge steder, hvor det er lidt mørkere. Det er nelig her at deres gemmesteder kan være. Kig efter overstående tegn på et gemmested.
Sådan starter du din væggelus bekæmpelse
Væggelus kan være hårdføre. De dør altså ikke bare lige. En voksen væggelus kan leve op til 2-12 måneder alt efter forholdene. Det er derfor vigtigt at gøre noget aktivt for at slå væggelus ihjel.
Det er lidt ligesom myre. Bedst som du tror, at de er væk, så kribler de frem fra en eller anden sprække igen.
Når væggelus skal bekæmpes, så er det specielt vigtigt at finde frem til skjulestedet for de små skadedyr. Uden at du ved det kan der være fuldstændig idelle forhold for skadedyrene et sted i din bolig. Det er derfor vigtigt at være grundig i din skadedyrsbekæmpelse.
Hvad kan du gøre selv?
Det har tidligere været et klassisk fænomen at bekæmpe væggelus selv, men efter mange år har de opbygget en resistens over for mange af de stoffer, som blev benyttet til at bekæmpe dem. Derfor anbefales det ofte at man kontakter en professionel skadedyrsbekæmper.
Det betyder dog ikke at du kan gøre de føste ting selv.
Det første du kan gøre er at lokalisere dyrenes skjulesteder. Et gemmested kunne være følgende:
- I madrassen
- Bag puder eller sengetæpper
- Bag en reol eller kommode
- Bag ophængte billeder
- Bag en air conditioner
- Under vandrør eller synlige el kabler
Ryd op i din bolig
Før der kommer en professionel for at bekæmpe dine væggelus skal du huske at rydde godt op og gøre plads i din bolig. Det gør det nemmere, at komme til at modarbejde de små kryb.
Sørg for at din bolig ikke har meget snavs eller støv liggende. Brug derfor gerne meget tid på at støvsuge. Dette er der allerede god anledning for, da du har flyttet møbler ud og gjort plads. Pas på med at flytte møblerne for meget rundt i huset, da dette kan sprede problemet yderligere.
HUSK: Når du er færdig med at støvsuge skal du fjerne posen med det samme og smide den i en forseglet plastikpose. Der må ikke gå hul på denne eller være mulighed for lignende når du smider den ud. Det kan overføre problematikken til skraldespanden eller en andens hus.
Det samme gælder, hvis du smider noget ud, som følge af væggelus.
Er der væggelus i tøj, sengelinned m.m.?
Sidder væggelusene i dit tøj, sengelinned, puder eller lignende, så giver det rigtig god mening at smide det hele en tur i fryseren. Har du ikke en stor kummefryser, så kan det på skift komme i din lille køleskabs fryser. Derefter kan det komme i plastikposer til at bekæmpelsen er overstået.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at få professionel hjælp til at gennemgå dine madrasser eller andre møbler. Det vil i de fleste tilfælde også være noget, som en skadedyrsbekæmper vil kunne fortælle dig om du skal. Vær derfor opmærksom på at spørge om dette, mens der er en professionel til stede.
Tilkald professionel hjælp
Professionel hjælp kan ofte være nødvendigt for at komme problemet til livs. En professionel skadedyrsbekæmper har nemlig bedre midler og kender også til stederne, hvor væggelusene typisk vil gemme sig og have deres bo.
At få hjælp til at bekæmpe væggelus er derfor ganske normalt. Bekæmpelsen af væggelus indebærer ofte at tilholdsstederne behandles med sprøjtevæske eller insektpudder, som holder insekterne væk fra stedet. Det betyder bl.a. At de får sværere ved at finde skjulesteder når dagen kommer frem.
Prisen for en skadedyrsbekæmper kan variere og det anbefales derfor, at få flere tilbud på denne. Da der ofte er tale om en nødsituation er det ligeledes vigtigt at benytte sig af en portal, som giver besked med det samme. Herunder kan du se vores anbefaling, som allerede har hjulpet flere danskere. De professionelle ved også, at de skal rykke hurtigt for at hjælpe dig med dit skadedyrsproblem.