

Vi lever i dag i en verden, hvor vi har mere fokus på økonomi og klima end nogensinde før. Varmepumpe test er blevet et stort taleemne de seneste år med god grund. I vores artikel her vil du kunne læse om de bedste i hver kategori.
Det er en verden, der stiller krav og forventninger til klimaforbedringer. Det skyldes, at der er fokus på de begrænsede ressourcer, vi har til rådighed og at skabe en bedre verden for de kommende generationer.
Her ser vi tydeligt en udvikling og opmærksomhed fra virksomheder, der arbejder på løsninger og produkter, der har fokus på passe vores miljø og klima. Danmark er et af de lande, der i mange år har gået forrest med at skabe en mere bæredygtig og klimavenlig nation.
En af de punkter hvor vi i Danmark gør en forskel er, når vi installerer varmepumper i vores helårsboliger og sommerhuse. Der er mange fordele og gode grunde til at vælge en varmepumpe til at opvarme sin bolig med.
Uanset om du overvejer en varmepumpe til din bolig, sommerhus eller kontor, kan du forvente store besparelser på din varmeregning, en reducering af CO2-udledningen for din husstand samt et langt bedre indeklima.
Det skyldes, at varmepumpen blandt andet udnytter udeluftens og jordens naturlige varme, til varmeenergi i din bolig. Det er på samme tid også et aktivt bidrag til klimaet frem for at vælge et oliefyr, træpillefyr eller gasfyr.
Indholdsfortegnelse
Øg din boligværdi ved at vælge en varmepumpe
Ved at vælge en varmepumpe til din bolig omstiller du dit hjem til en grønnere bolig. Da naturens ressourcer er frit tilgængelige, betaler du ikke for brug af disse, men derimod kun for det el, der skal bruges for at omdanne luft, vand eller jord til den ønskede varme i huset.
Din bolig eller sommerhus vil, uanset hvilket energimærke det er noteret til, springe et trin op, når du installerer en varmepumpe til at varme hele boligen op med.
Det kan for nogle være en afgørende faktor, når de skal købe hus, lejlighed eller sommerhus. Derudover er det noget, der vil trække dig boligværdi op, da der vil være besparelser at finde på energiforbruget.
Varmepumper til helårsboliger, sommerhuse og kolonihavehuse
I Danmark har det gennem mange år været meget typisk at have en varmepumpe installeret i sommerhuset eller kolonihavehuset. Dels fordi det er en effektiv og smart måde at opvarme sommerhuset på.
Derudover kan du ved hjælp af fjernkontrol fra din smartphone altid sikre dig at møde frem til et opvarmet sommerhus. Det er en ideel løsning for dig, som hyppigt bruger sommerhuset hele året rundt, og det er en energivenlig tilføjelse til brændeovnen.
Det er i dag også blevet populært at installere varmepumper i helårsboliger. Dem der installerer en varmepumpe i husstanden oplever en økonomisk gevinst samt en grønnere profil, som i den grad har fået sin plads i den folkelige og politiske debat.
Hvad betyder SCOP-værdien for valg af din varmepumpe?
SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance, og er en fælles europæisk betegnelse for virkningsgraden af en varmepumpe.
Det forholder sig sådan, at varmepumper faktisk er nogle af de mest effektive løsninger, når du skal opvarme din bolig.
Denne energieffektivitet bliver vist i form af SCOP-værdien. SCOP angiver den mængde el, der bliver brugt for at holde varmepumpen i gang, kontra den varme den leverer under optimale forhold.
Det er som udgangspunkt godt, hvis den viser et højt SCOP, da det betyder, at varmepumpen er effektiv. Hvis SCOP-værdien eksempelvis er 5 på din varmepumpe betyder det, at den producerer 5 kW for hver 1 kW el den bruger.
Hvilke typer af varmepumper kan jeg vælge imellem?
Når du skal vælge en varmepumpe til din bolig, er der oftest stor konkurrence på markedet – der er således flere valg og muligheder, du vil blive mødt med.
Noget af det første du vil støde på vil være, hvilken type varmepumpe du vil få mest mulig gavn af til dit behov.
Når du derfor skal vælge en varmepumpe til din bolig, kan det være ideelt at overveje, om du ønsker jordvarme, luft eller vand til din varmepumpe.
Derfor skal du vælge en jordvarmepumpe
Hvis du går efter den mest driftssikre og effektive varmepumpe med den længste levetid, skal du klart vælge en jordvarmepumpe. Det er også den løsning, der giver de største besparelser på din varmeregning.
Det er dog også den løsning, der kræver den største investering, da der skal graves en del ledninger i jorden.
Det er dog vigtigt, at du har et stort haveareal, før du vil kunne få det optimale ud af jordvarmepumpen, da den som navnet afspejler, bruger jorden til at opvarme din bolig med. En jordvarmepumpe har også den funktion, at den kan lave passiv køling.
Hvis du overvejer at bygge et nyt hus eller renovere din eksisterende bolig, kan det være værd at overveje om jordvarme er den rette løsning for dig. Særligt hvis du i dag fyrer op med gas eller olie, kan jordvarme være en løsning der sparer dig for mange penge om måneden.
Jordvarme er en opvarmningsform, der er bygget på vedvarende energi. Et jordvarmeanlæg benytter naturens vedvarende energi i jorden, som ved hjælp af el bliver omdannet til varme i boligen.
Det sker ved, at jordanlægget fra haven opsamler energi fra jordlagene i haven. Den energi jordvarmeanlægget opsamler kan bruges både til at opvarme luften og brugsvandet.
Bedst i test – Bosch Compress 7000i

Denne Bosch Compress 7000i er kåret som den bedste i test. Det er udelukkende en varmeløsning for den kvalitetsbevidste køber, der ikke ønsker at gå på kompromis.
Udover at det er et af markedets mest driftssikre og effektive løsninger for opvarmning af boligen, er der samtidig kræset for design og den enkle styring af jordvarmen.
Der er kræset for det smarte design, så jordvarmepumpen ikke kun er funktionel men også flot og elegant at have installeret. Det smarte design gør den også lettere at betjene og gennemskue.
Bosch Compress 7000i er udstyret med et touchdisplay på fronten, hvor du let og smart kan betjene varmen i hele boligen.
Du har den fulde kontrol fra dette display, som er udviklet med et intelligent og enkelt system. Det betyder, at du kan styre alle funktioner direkte fra display’et.
Bosch Compress 7000i har en SCOP-værdi på 5,2, hvilket betyder, at den kan levere 5 kW for hver 1 kW, den bruger. Det betyder, at du er garanteret en løsning, der leverer 5 gange så meget energi over hele fyringssæsonen ved at installere denne jordvarmepumpe.
Den er desuden energiklasse A+++, hvilket er den bedste energiklasse. Du får dermed en jordvarmepumpe, der er driftssikker, har en høj ydeevne samt har omtanke for miljøet. Sidst men ikke mindst en løsning der giver store besparelser på din varmeøkonomi.
Derfor skal du vælge en luft til vand varmepumpe
Hvis du går efter den mest s varmepumpe, der samtidig giver en bedre besparelse end luftvarmepumpen, skal du klart vælge luft til vand varmepumpen.
Det fungerer ved, at der løber vand i varmerør i form af en elradiator eller gulvvarme i huset. Hvis du virkelig går ind for den grønne omstilling for din husstand, kan du benytte brugsvand til at opvarme din bolig gennem en luft til vand varmepumpe. Det er en løsning, der også er effektiv, selvom der er meget koldt udenfor.
Modsat en luftvarmepumpe der bruger el til at nedkøle husstanden, kan du med en luft til vand varmepumpe lade det kolde vand løbe igennem rørene for passivt at nedkøle boligen.
Prisniveauet for at installere denne løsning kan spænde mellem 70.000 kr. til 100.000 kr. Det kan derfor være en stor afskrivning, der langsomt med årene henter sig hjem igen.
Den primære køber vælger denne løsning som et grønt tiltag for boligen, eller hvis der skal installeres gulvvarme i boligen.
Bedst i test – Metro Therm Metroair I

Metro Therm Metroair I er kåret som den bedste luft til vand varmepumpe. Den er udelukkende designet til at blive koblet til vandbårne varmeanlæg. Det er en frekvensstyret varmepumpe, der udnytter varmeenergien i udeluften via kompressoren.
Denne løsning er ideel for dig med et behov mellem 2,5 og 16 kW. Hvis du derfor overvejer gulvvarme i huset eller at udskifte dit gamle, vil det være oplagt med Metroair I.
Det er en varmepumpe, der er fleksibel, hvorfor den løbende kan tilpasses jeres varmebehov. Det er også noget, du vil kunne mærke på varmeregningen, da der vil være markante besparelser at finde.
Metroair I har en SCOP-værdi på 4,8, hvilket betyder, at den kan levere 5 kW, for hver 1 kW den bruger. Du får dermed 5 gange så meget energi i boligen ved at investere i denne Metroair I varmepumpe.
Udover at denne Metroair I kan levere meget energi for pengene i din bolig, har den mulighed for effektivt at opvarme dit brugsvand – også ved lave temperaturer. Den har så effektivt et system, at den ved -25 grader kan opvarme fremløbstemperaturen op til +63 grader.
Derfor skal du vælge en luftvarmepumpe
Hvis du går efter den bedste pris, som samtidig tager højde for at det ikke er noget, der fylder meget eller kræver den store installation, skal du vælge en luftvarmepumpe.
Hvis du allerede har et olie- eller gasfyr, kan du med denne investering finde en markant besparelse i dine varmeomkostninger. Faktisk vil du opleve en besparelse helt op mod 50 % ved at lave denne udskiftning.
Det eneste en luftvarmepumpe kræver er en udendørs varmepumpe til at samle luft ind og en ventilator installeret indenfor til at cirkulere den opvarmede eller afkølede luft ind i boligen.
I Danmark er der mange sommerhusejere, der vælger denne løsning. Det er både på et prisniveau, de fleste kan være med på, samt vil installationen kunne klares på en dag af en autoriseret installatør.
Vi ser, at prisniveauet på markedet spænder mellem 12.000 kr. og op til 25.000 kr. for en luftvarmepumpe. Her har du som regel både mulighed for opvarmning og nedkøling af boligen.
De nyeste modeller har typisk mulighed for at kobles sammen med vores smartphone. Det betyder, at du let og smart kan styre klimaet og temperaturen fra din mobiltelefon stort set alle steder. Hvis dit mobilabonnement tillader det.
Du kan også tænde og slukke for varmepumpen efter ønsker og behov. Du kan dermed spare penge på standby-tid og konstant brug af varmepumpen ved at aktivere den, kort tid før du kommer frem til sommerhuset.
Bedst i test – Panasonic VZ9SKE

Efter en grundig test og gennemgang ved Energistyrelsen kan vi konkludere, at denne Panasonic VZ9SKE er den bedste luftvarmepumpe. Den har opnået den højeste SCOP-værdi på 6,2.
Med en dB på kun 18, er det en varmepumpe, der er utrolig støjsvag, selvom den effektivt og hurtigt opvarmer boligen. Den er derfor utvivlsomt markedets bedste luftvarmepumpe til den kvalitetsbevidste køber, der går efter den bedste og mest effektive løsning på markedet.
Det er en varmepumpe, der er noteret til energiklasse A+++, hvilket betyder, at du får en varmepumpe i den bedste energiklasse og dermed den model, der giver dig de største energibesparelser.
Der er desuden et nyt kølemiddel, der bliver anvendt, der er mere effektiv og miljøvenlig. Den er blevet testet under ekstreme temperaturforhold i et laboratorium flere steder i verden, hvor den har vist fantastiske resultater i selv -35 grader.
Panasonic er udviklet med en helt enestående og revolutionerende varmepumpeteknik. VZ9SKE er udstyret med “heatcharge”, som er markedets bedste og mest effektive luftstrøm.
Desto kraftigere luftstrøm varmepumpen kan yde, jo hurtigere vil du kunne opnå den ønskede temperatur i rummet.
Den har desuden en helt ny lagringsteknik, der både lagrer og udnytter spildvarmen fra kompressoren. Det betyder blandt andet, at varmepumpen stadig kan opvarme boligen, selv mens den afrimes.
Det er en varmepumpe, der er udviklet til den private bolig, sommerhus eller et mindre kontor.
Fordele ved at vælge en varmepumpe
Uanset hvilken type varmepumpe du vælger at installere i din bolig eller sommerhus, er der fælles for dem alle en række fordele:
Smart styring af din varmepumpe
I dag har du mulighed for at kontrollere og styre din varmepumpe direkte fra din smartphone. De fleste leverandører kan sammen med varmepumpen tilbyde at installere en styreboks til din varmepumpe.
Gennem wi-fi har du fuld adgang til at tænde, slukke og justere klimaet gennem din smartphone. Hvis du har udfordringer med dit wi-fi signal i sommerhuset, kan du med fordel installere et GSM-modul, der giver dig mulighed for at sende en SMS til din varmepumpe.
På denne måde kan du tænde op for varmepumpen, når du kører mod dit sommerhus og slukke den igen, når du vender hjemad. På denne måde opnår du ingen spildenergi, og er du sikret mod frost.
Store økonomiske besparelser og fordele
Udover at du vælger en langt mere miljøbevidst og grøn løsning til opvarmning af dit hjem, er der store økonomiske fordele at finde.
Hvis du i dag benytter dig af gas eller olie til at varme din bolig op med, kan du reducere din varmeregning med næsten 5 gange. Herudover reducerer du også en større mængde CO2, alt efter størrelsen på din bolig og hvor meget varme du bruger i løbet af året til at varme op med.
Hvis du i dag har el-radiatorer i boligen, kan du reducere din regning med op til 25 % ved at vælge en varmepumpe i stedet som en løsning.
Det kræver naturligvis en investering at få installeret en varmepumpe, der med tiden tjener sig selv hjem igen. Da den grønne omstilling fylder meget i Danmark og for nogle familier vægter højt i deres hverdag, er det også noget, der har betydning for din boligværdi. En varmepumpe er en løsning, der fremtidssikrer din bolig, hvorfor det har en indflydelse på din salgspris.
Beskyt din bolig mod frost
I Danmark kan vinteren være hård. Faktisk så hård at flere kan opleve frostskader på deres hus eller varmeanlæg, hvis det er en ældre model. Det kan blandt andet forårsage, at varmeanlægget kan have sværere ved at opvarme din bolig eller sommerhus.
Da det med tiden er blevet mere og mere populært med varmepumper har udviklingen også været markant. Du vil dermed opleve, at det udvalg af varmepumper du finder på markedet i dag er forbedret til at kunne klare de hårde og lange vintre i Danmark, hvor der også er frostgrader.
Varmepumpen er i stand til at udnytte den spildenergi og overskudsenergi, der måtte komme fra kompressoren, så den dermed forkorter afrimningen. Det betyder, at der altid vil være varmt indendørs, selv i de koldeste vinterdage.
Hvad koster det at installere en varmepumpe i hjemmet eller sommerhuset?
Prisen for at installere en varmepumpe varierer alt efter, hvilken type af varmepumpe du ønsker som løsning til dit hjem. Her har du som tidligere nævnt tre muligheder – jordvarmepumpe, luftvarmepumpe og luft til vand varmepumpe.
Udover den faktiske varmepumpe pris vil der være de omkostninger, der er forbundet med installation og løbende servicering af varmepumpen. Her er det lovpligtigt, at varmepumpen minimum serviceres én gang om året.
Den mest prisbillige løsning
Den mest prisbillige og enkle løsning er en luft til luft varmepumpe. Den kan købes i byggemarkeder og andre butikker i prisniveauet 12.000 til 25.000 kr. alt efter, hvilken model du er på jagt efter samt behovet, du måtte have.
Her vil installationen at varmepumpen kunne klares på ganske få timer, hvorfor det er en pris, de fleste finder interessant. Hvis du har en større bolig eller en bolig i flere etager, kan det være ideelt med flere end en varmepumpe. Den er derfor ideel for dig, som har en bolig eller sommerhus på under 80 kvadratmeter
Til dig med en bolig mellem 80-140 kvadratmeter
Den næstbilligste løsning vil være at installere en luft til vand varmepumpe. Det er oftest en løsning, der giver et bedre resultat end luftvarmepumpen. Her vil det først kunne svare sig, hvis du har en bolig på mellem 80 og 140 kvadratmeter.
Det er naturligvis en investering, der er langsigtet og miljøvenlig, der allerede fra dag 1 sparer dig penge på din varmeregning.
Luft til vand varmepumpen koster i et spænd mellem 25.000 kr. og op til 60.000 kr. Her varierer prisen alt efter, hvilken kvalitet og effekt du ønsker for din bolig. Herudover kommer der installationen af denne type varmepumpe. Det kan godt være omstændigt, hvorfor det er en fordel, at du forhører dig om prisen på en installation hos flere forskellige udbydere.
En luft til vand varmepumpe vil være ideel for dig, som i forvejen benytter et olie- eller gasfyr til at opvarme huset med.
Det er også ideelt for dig, som ønsker en løsning, der kan opvarme dit brugsvand. Du opnår dermed en langt grønnere profil, højere energiklasse for din bolig samt en væsentlig besparelse på din varmeregning.
Den kompromisløse grønne løsning
Et jordvarmeanlæg er den dyreste løsning at installere i din bolig eller sommerhus. Det er dog også den mest effektive og miljøbevidste løsning. Det er ideelt at vælge et jordvarmeanlæg, hvis du skal bygge nyt hus eller renovere din bolig.
Her kan du erstatte dit gamle olie- eller gasfyr med et jordvarmeanlæg. Det er en løsning, der giver store besparelser på din varmeregning allerede fra dag 1. Da det er en større investering, vil det være en langsigtet løsning, der typisk tjener sig ind i løbet af 10-15 år.
For at kunne installere jordvarme i din bolig er det vigtigt, at du har et større haveareal, da der skal graves varmerør i jorden og ind til boligen. Typisk vil det være en god idé med et haveareal, der er dobbelt så stort som boligen.
I tilfælde af at du ønsker jordvarme, er det oftest installationen der kan være omkostningstung, da det kræver en del arbejde for at installere jordvarmepumpen i huset.
Du kan forvente, at prisniveauet for et jordvarmeanlæg ligger i et spænd mellem 100.000 kr. og 130.000 kr. svarende til et parcelhus på ca. 130 kvadratmeter.
Er der fradrag eller tilskud ved at installere en varmepumpe?
Ja, du kan både få tilskud og opnå håndværkerfradrag ved at installere en varmepumpe i din bolig, sommerhus eller virksomhed.
Du kan enten selv ansøge om at få tilskud fra dit energiselskab eller forsøge at få hjælp fra din håndværker, der hjælper med at installere varmepumpen. Det er dog essentielt, at håndværkeren samarbejder med energiselskaberne.
For at kunne få tilskud skal du have en bolig på over 80 kvadratmeter eller have et sommerhus på over 50 kvadratmeter. Når der søges energitilskud, skal du være opmærksom på, at taksterne kan være forskellige fra energiselskab til energiselskab.
Dit tilskud afhænger af størrelsen på den energibesparelse, du vil opnå ved at få installeret en varmepumpe. Derudover er det vigtigt, at det er noget, du får ansøgt om inden, du installerer din varmepumpe.
Det håndværkerfradrag du kan modtage, er det antal timer det tager at installere din nye varmepumpe. Vær derfor opmærksom på at modtage en faktura fra din håndværker, hvor timer og materialer er opdelt.
Kan det betale sig for en virksomhed at vælge en varmepumpe?
Uanset om din virksomhed har et større eller mindre køle- eller opvarmningsbehov, kan det være en fordel at kigge på de omkostninger, du har forbundet med din varmeregning.
Det kan særligt være aktuelt, hvis din virksomhed bestræber sig på at opnå en grønnere profil, eller der er et mål om at finde økonomiske besparelser for virksomheden.
En varmepumpe kan som regel bidrage til et bedre indeklima, en optimal nedkøling af et serverrum, god opvarmning mellem dine reoler på et lager, en grønnere virksomhedsprofil samt større økonomiske besparelser, hvis virksomheden i dag benytter sig af el, olie eller gas til opvarmning.
Skab et godt indeklima på arbejdspladsen med varmepumper
Det er essentielt og væsentligt at sikre, at dine medarbejdere har et godt indeklima på arbejdspladsen. Et godt indeklima er med til at sikre, at medarbejderne trives og kan yde deres bedste.
For at skabe det bedste indeklima er det vigtigt, at der er den optimale temperatur, udluftning samt lys i lokalet. Ved at investere i en varmepumpe kan du sætte flueben ved to ud af de tre kriterier for et godt indeklima på arbejdspladsen.
Vi ser i dag virksomheder vælge en varmepumpe som en løsning for aircondition. Dermed er virksomheden garanteret en konstant temperatur og køling af rummet, de arbejder i. Vi ser også i dag flere benytte det som nedkøling af serverrum.
Spar penge på din varmeregning i virksomheden
Hvis du i dag har et oliefyr eller gasfyr til at opvarme din virksomhed, lagerhal, lægeklinik, restaurant, hotel, detailbutik eller kontor, kan du opnå store besparelser ved at installere en varmepumpe.
Med de store besparelser du typisk vil opnå, vil du kunne hente din investering tilbage på 2-3 år. I nogle tilfælde kan det være over en kortere periode. Denne korte ROI (Return on Investment) skyldes, at du kan udnytte din energi 5 gange mere, end du gør i dag.
Vi ser derfor mange virksomheder vælge en varmepumpe som løsning, da det både tilgodeser medarbejderne og virksomhedernes pengepung. Derudover er det et miljøvenligt tiltag, der sætter virksomheden i en grønnere retning.