Reglerne for isolering ved nybyggeri er i dag noget strengere, end de var før i tiden. Det betyder, at ældre huse kan have et stort varmetab, hvilket afspejles i træk og en høj varmeregning. Med hulmursisolering kan du isolere en ældre bygning og spare på varmen. Det er en langsigtet investering, der også giver positivt udtryk i husets energimærke og derved øger salgsværdien.
BygOgHus.dk anbefaler:
Spar penge – modtag 3 tilbud på hulmursisolering!
Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.
Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.
Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Indholdsfortegnelse
Hvad er hulmursisolering
De fleste murede huse, der er opført fra omkring år 1900 og frem, vil bestå af en formur og en bagmur, der til sammen skaber ydermuren af huset. Formuren og bagmuren er opført parallelt og er forbundet af murbindere. Afstanden kan variere, men udgør typisk mindst 5 cm. Det er denne afstand mellem formur og bagmur, der kan efterisoleres, så huset bliver bedre til at holde på varmen. Hulmursisoleringen kan bestå af forskellige typer isolering og blæses ind mellem formur og bagmur igennem små huller, der bores i mørtlen.
Hulmursisolering afregnes typisk pr. kvadratmeter og koster mellem 225 og 550 kr. pr. m2 afhængigt af materiale og udbyder.
Fordele ved hulmursisolering
Der er mange fordele ved hulmursisolering. Det er nemt og hurtigt at udføre, og det koster ikke særlig meget sammenlignet med andre isoleringsforbedringer. Gennemsnitligt set er hulmursisoleringen tjent ind på 1 – 3 år, hvilket gør det til en fordelagtig investering. Du sparer ca. 4.000 – 5.000 kr. på varmeregningen hvert år.
Er boligen dårligt isoleret, går du og fryser. Det giver dårlig komfort og dårligt indeklima og kan medvirke, at husstandens medlemmer oftere bliver forkølede. Stort varmetab er desuden belastende for miljøet.
Bedre isolering af ydermure giver også et bedre energimærke, hvilket ses på husets salgspris, hvis det skal sælges. Typisk vil der også være flere interesserede købere, når huset har et godt energimærke og dermed en lav varmeregning.
En ekstra fordel ved bedre isolering er at det holder bedre på din varme, som kan forbedre effekten af nye varmekilder. Får du installeret en varmepumpe, så kan det give god mening at tjekke isoleringen også.
Hulmursisolering:
- Er nemt og hurtigt at udføre, det tager typisk under 1 dag.
- Er tjent ind på 1 – 4 år afhængigt af bygning, varmekilde og isoleringsmateriale.
- Giver et bedre og sundere indeklima, da træk undgås.
- Giver boligen et bedre energimærke, hvilket øger salgsværdien og efterspørgslen.
- Sikrer et lavere CO2-udslip og er derved godt for miljøet.
Sådan tjekker du din hulmur
Ønsker du at efterisolere dit hus, kræver det i første omgang, at ydervæggen er en hulmur. Det kan du nemt og enkelt tjekke ved at stå i en dør og måle, hvor bred muren er fra yderst til inderst. Helt almindelige standardmursten er 10,8 cm. brede. Det vil sige, at hvis muren er bredere end 21,6 cm, er der hulrum. Tommelfingerreglen siger, at der skal være mindst 5 cm hulrum for, at det giver mening at hulmursisolere. Muren skal altså være mindst 26,6 cm bred.
Du kan også bore et hul i ydermuren og måle afstanden ind til bagmuren. Ved den metode finder du samtidig ud af, om der er gammelt efterisoleringsmateriale i hulrummet.
Er du i tvivl, kan du få en fagperson ud, der kan foretage en vurdering. Vurderingen skal under alle omstændigheder foretages, da konstruktionen og afstanden mellem formur og bagmur har indflydelse på hvilken type isolering, der er mest fordelagtig at bruge.
Jo større hulrummet er, des mere hulmursisolering vil der være plads til, og des større vil den årlige besparelse på varmeregningen være.
Husets alder har betydning
Udover at kigge på murens størrelse, kan du kigge på husets alder. I 1970 blev der indført lovkrav om hulmursisolering på nybyggede huse, og du bør derfor ikke som udgangspunkt være nødt til at hulmursisolere dit hus, hvis det er opført efter 1970. Fra 1960 og frem er der en gråzone, da mange huse i denne periode blev efterisoleret. Mulighederne har dog udviklet sig med tiden, og uanset bygningens alder, kan det være en god idé at få en fagperson til at undersøge, om der er efterisoleret, eller om der i dag er bedre muligheder for efterisolering end det, der oprindeligt er brugt. I 1960’erne brugte man eksempelvis ofte leca eller skum til at hulmursisolere, og disse materialer nedbrydes, så huset i dag kun er delvist isoleret. Det kan derfor somme tider betale sig at få suget den gamle isolering ud og blæst ny og tidssvarende isolering ind.
Er der bygget om eller bygget til?
Mange ældre huse er med tiden bygget om eller har fået tilbygninger. Det kan have betydning for, hvordan det er muligt at efterisolere. Typisk vil nogle ydermure godt kunne hulmursisoleres, mens andre kræver anden form for efterisolering som f.eks. udvendig eller indvendig isolering.
Sådan udføres en hulmursisolering
Første trin ved hulmursisolering er en undersøgelse af bygningen, herunder konstruktion, hulrum, formur og bagmur. Hernæst skal besluttes hvilken type isolering, der skal bruges. Der findes mange forskellige isoleringsmaterialer, og valget afhænger både af muren og isolatørens præferencer.
Sådan gør isolatøren:
- Der bores huller i mørtlen forskellige steder, hvor isoleringen blæses ind.
- Selve efterisoleringen tager typisk under 1 dag – afhængigt af størrelsen på boligen.
- Isolatøren kræver typisk kun adgang til strøm og vand.
Isoleringsmaterialer
Der findes mange forskellige isoleringsmaterialer, der kan bruges til hulmursisolering. Fælles for dem er, at de er i granuleret form, hvilket vil sige små stykker eller deciderede korn. Det skyldes dels, at de skal kunne blæses ind i hulmuren, og dels, at de skal være lette og give plads til luft omkring, hvilket skaber en bedre isolerende effekt.
Godt isoleringsmateriale skal overordnet set kunne to ting:
- Være dårligt til at lede varme.
- Veje og fylde så lidt som muligt.
Det er luften omkring materialet, der skaber den isolerende effekt, og det er derfor, at hulrummet ikke fyldes med isoleringsmateriale.
Førhen isolerede man typisk hulmure med flamingo eller mineraluld. I dag tænkes der ofte i mere miljøvenlige alternativer som eksempelvis papirisolering, der er organisk nedbrydeligt.
Hulmure kan ikke isoleres med hvad som helst. Materialet skal leve op til bygningsreglementets krav i forhold til brandsikkerhed, isoleringsevne og modstandsdygtighed over for fugt.
Isoleringsmaterialer der kan anvendes til hulmursisolering:
- Glasuld
- Stenuld (Rockwool)
- Flamingo
- EPS
- Papir
- Træfiber
- Perlite