varme med brænde til pejs

Miljøvenligt brændsel til pejsen og brændeovnen

4.5/5 - (2 votes)

SPONSORERET INDHOLD I SAMARBEJDE MED XL-BYG

varme med brænde til pejs

I de kolde vintertider er det altid rart, at der er varmt i hjemmet. De fleste fyrer derfor op for varmen – og dem, der har brændeovne og pejse, bruger måske mere brænde i de kolde måneder. 

I en tid hvor vi alle har fokus på miljøet og på bæredygtighed, kan det være en god ide også at tænke over, hvilke brænde, du bruger til din pejs eller brændeovn.

Vi har derfor lavet en guide til, hvilket brændsel, der er bedst at bruge, og hvordan du bruger dit brændefyr korrekt. 

Korrekt brændefyring

Ved korrekt brændefyring og optænding vinder vi alle i sidste ende. Der er en samfundsøkonomisk gevinst, hvis vi optænder og brænder brænde korrekt – nemlig reducerede emissioner til luften. Derudover kan du som brændeovnsejer spare op til 993 kr. om året, hvis du fyrer brænde korrekt.

For en korrekt brændefyring, er listet nogle punkter op her: 

  • Benyt tørt brænde – vådt brænde brænder dårligere og forurener mere. Det tilsoder nemlig dit ildsted og skorsten. 
  • Fyr med rent træ – det er ulovligt at afbrænde træ med rester af maling, lak ol. samt skruer, søm og metal. Det er dårligt for miljøet, og der kan også forekomme giftige gasser i dit hjem, hvis du brænder brænde, der indeholder rester af metal eller maling.
  • Brug lidt brænde ad gangen – fyr med små stykker træ og lidt brænde ad gangen – meget brænde på én gang giver ikke mere varme! Fyld først nyt brænde i ovnen, når der kun er gløder tilbage, ellers kan der komme røg i dit hjem. 
  • Hvis du har en brændeovn i hjemmet, er det en god ide, at du giver den god lufttilførsel, da det sammen med et fuldt blus er mest økonomisk, da dit brænde sådan brænder i længst tid. For at dit brændsel brænder bedst, kan du skrue op for luften og først skrue ned, når flammerne bliver gule. Når ilden er gået ud, og der kun er gløder tilbage, kan du lægge nyt brænde på – her burde det ikke være nødvendigt at skrue op for luften igen. 
Andre læste også:  Sådan kan du spare penge på varme og strøm

Hvad kan jeg vælge af brænde til min pejs eller brændeovn?

Du kan vælge mellem forskelligt brændsel til din brændeovn eller pejs, som træbriketter, træpiller og almindeligt brænde. Der er forskel på, hvor miljøvenlige de forskellige brændsler er. 

Træbriketter er ofte bark eller affaldstræ, som er presset hårdt sammen. Fordi det er trærester, der bliver genanvendt, er det miljøvenligt, men det kan være svært at fyre korrekt med. Hvis du kan fyre korrekt med træbriketterne, er det det mest miljøvenlige brændsel. 

Træpiller er også fremstillet af trærester. De er typisk fremstillet af spåner og savsmuld, der er presset sammen. Træpiller forurener mindre end almindeligt brænde. Dog kan de kun bruges i ovne og egner sig ikke til pejs. Almindeligt brænde, som brændsel, er det reneste, og derfor også det mest miljøvenlige valg. Det brænder dog ikke lige så længe som briketter. 

Annonce Forfatter

Dette indlæg er indtrykket som en annonce og kan derfor indeholde reklame links. Disse links gør det nemmere for dig, at navigere til de omtalte hjemmesider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 3 =