skimmelsvamp symptomer

Skimmelsvamp symptomer

5/5 - (1 vote)

Skimmelsvamp er en ubehagelig vækst at dele indeklima og bolig med. Problemet er bare, at skimmelsvamp tit kan udvikle sig på steder, hvor den er svær at opdage. Det giver skimmelsvampen gode muligheder for at udvikle sig og sende sine sundhedsskadelige svampesporer ud i indeklimaet. Det kan give både allergi og ubehagelige følgesygdomme

Skimmelsvamp er årsagen til en lang række luftvejsproblemer, allergier og symptomer som f.eks. hovedpine, uoplagthed og irriterede øjne. Det er problemer, der opleves i mange danske hjem. For i takt med at vi isolerer boligen bedre, øges risikoen for at der samler sig fugt på steder, hvor det ikke bliver opdaget.

Netop fugt er en vigtig, når skimmelsvampen skal have de bedste vækstbetingelser. Opstår fugten f.eks. bag skabe eller i loftrummet ved siden af husets ventilationsløsning, kan svampesporerne sprede sig ugeneret. Det skaber masser af helbredsmæssige problemer for boligens beboere.

De traditionelle, synlige skimmelsvamp-symptomer

Traditionelt opstår skimmelsvamp i boligens fugtige rum som f.eks. badeværelse, køkken og bryggers. Her optræder skimmelsvampen som synlige plamager langs loftkanterne, langs vinduerne og bag bruseforhænget i brusekabinen.

Plamagerne er oftest sorte, hvide eller grålige og kan nemt spottes med det blotte øje. Så her er der ikke den store risiko for, at der kan opstå skimmelsvamp, uden at du opdager den.

Helbredsmæssige symptomer på skimmelsvamp

Værre er det, hvis skimmelsvampen opstår bag skabe, under tapetet på ydervæggene eller i loftsrummet lige under tagkonstruktionen. Her er det svært at få øje på. Enten fordi du ikke kan se det direkte eller fordi du ikke kommer der særligt tit.

Andre læste også:  Nyt tag: Komplet guide - Pris, Typer, Tilbud m.m.

Til gengæld går der ikke længe fra skimmelsvampen er opstået og til de første helbredsmæssige symptomer indtræffer. Det sker som regel først hos børnene og senere følger de voksne efter.

Typiske symptomer er høfeber- eller forkølelseslignende symptomer, hvor du eller en af dine kære pludselig får stoppe eller snottet næse. Det kan også være, at I vågner om morgenen, er hæse, eller føler, at I har ondt i halsen.

Pludselig, umotiveret nysen eller hoste kan også være en indikator på, at der er skimmelsvamp i boligen. Det samme kan kløende eller blodsprængte øjne, eller øjne som pludselig løber i vand.

Værre jo længere tid skimmelsvampen får lov til at vokse

Er I udsat for skimmelsvamp i en længere periode, bliver de helbredsmæssige symptomer endnu værre. Døjer en eller flere af jer med gentagen bihulebetændelse, er der grund til at undersøge boligen for skjult skimmelsvamp.

Det samme gælder, hvis en eller flere af jer pludselig oplever åndedrætsbesvær. Eller vågner og hiver efter vejret, eller får kløe eller udslæt på huden.

Endelig kan kroniske hovedpiner, hukommelsesbesvær eller besvær med at koncentrere sig, være tegn på tilstedeværelse af skimmelsvampesporer i indeklimaet.

Indånder i skimmelsvampesporerne over endnu længere tid – 5-10 år f.eks. – er risiko for alvorligere følgesygdomme større. Således menes en rækkeforskellige kræftformer, ligesom indre blødninger, organ- og hjerneskader at stamme fra skimmelsvamp.

Endelig er skimmelsporer livstruende for personer med nedsat immunforsvar, personer som modtager kemoterapi eller har AIDS.

Andre læste også:  Gør dit badeværelse flot og lækkert med en ny brusevæg

Hvordan finder jeg den skjulte skimmelsvamp?

Døjer en eller flere i husstanden af ovenstående helbredsmæssige symptomer? Så bør I straks gå på jagt efter den skimmelsvamp, som skimmelsporerne stammer fra.

Start med at tjekke loftrummet i boligen. Her kan skimmelsvampen opstå og vokse sig stor i alt ubemærkethed. For de færreste af os kommer særlig tit på loftet. Tjek også under dampspærren oven på f.eks. toilet, bryggers og køkken.

Tag derefter og ryk alle større møbler ud, der står langs ydermuren. Her kan skimmelsvampen opstå, hvis ydermuren er forholdsvis kold. Så opstår der kondensfugt på væggen. Den gør det muligt for skimmelsporerne i indeklimaet at fæstne sig på væggen. Derefter begynder den at gro i skjul bag skabe, reoler og andre store møbler.

Undersøg også tapetet på væggene. Er der steder hvor tapetet er gået løs, kan det skyldes kondensfugt. Her vil der tit have udviklet sig skimmelsvampeangreb, der kan gro uset under tapetet.

Endelig er der naturligvis alle de fugtige rum i boligen, som vi allerede har været inde på. Her kan skimmelsvampen også udvikle sig uset på bagsiden af ophængte møbler, skabe og under løst tapet. Så selv om du har fjernet synlig skimmelsvamp fra disse rum, kan der stadig være et skjult skimmelsvampeangreb.

Få testet for skimmelsvamp

Du kan også få indeklimaet testet for skimmelsporer. Derved får du afgjort om der er tale om skimmelrelaterede helbredsproblemer eller ej. Samtidig kan du få en klar indikation af, hvor skimmelsvampen gemmer sig.

Læs mere om skimmelsvamp her!

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 1 =