hustandsvindmølle

Husstandsvindmøller

4.2/5 - (29 votes)

Her til lands blæser vinden jævnligt på det åbne land, som muligheden for husstandsvindmøller god. Måske har din bolig en placering et sted, hvor vinden blæser ofte? Hvorfor ikke overveje at bruge denne vind til at lave en investering i din egen vindmølle, der kan få dig til at spare penge på sigt.

Husstandsvindmøller kan udnytte vinden og skabe gratis og miljøvenlige energi på lige fod med solceller, jordvarmeanlæg og lignede. Denne vindenergi kan spare dig en masse penge på el-regningen og investeringen vil tjene sig hjem igen relativt hurtigt.


Hvis du vil vide mere om de små husstandsvindmøller, får du svarene omkring regler, produkter og økonomi ved den bæredygtige energi i denne mini-guide.

Hvad er en husstandsvindmølle?

En husstandsvindmølle er en enkeltstående mølle tilknyttet en fritliggende ejendom der har en placering maks. 20-25 meter fra den registreret bygning. Formålet med møllen er, at levere elektricitet eller varmt vand til ejendommens eget forbrug. Tilslutningen er en forbrugsinstallation i et privat hjem, der kan tilknyttes elnettet til afregning af overskydende el.

Husstandsvindmøller til husstande kommer med en effekt på mellem 0 og maks. 25 kW. Størrelsen på denne type vindmølle må have en maks. højde på 25 meter fra fundamentet til øverste vingetip og et bestrøget vingeareal op til 200 m2.

Fordele ved en mølle?

Der er en række fordele ved den langsigtet mølle investering der blandt andet dækker:

 • Spar penge på el-forbruget
 • Producerer strøm når vinden blæser
 • Miljøvenlig løsning der reducerer CO2 udledning
 • Grøn energi løsning der forøger boligens værdi
 • Langsigtet løsning der kan holde 20-30 år
 • Sælg din overproduktion af strøm

Regler i forhold til opførsel?

På lige fod med andre grønne tiltag som regnvandsanlæg med tilkobling til kloak, solcelleanlæg m.m. kræver opførsel af en en husstandsvindmølle en tilladelse fra din kommune.

Andre læste også:  Udestue - Se priser og de gode råd

Her er det en byggetilladelse der søges hvis du bor i byzone. Hvis du bor i landzone skal du søge en landzonetillaldelse til opførsel.

De forskellige krav til opførsel er:

 • Husstandsvindmøller skal placeres i tilknytning til boligen
 • Den må højest placeres omkring 25 meter væk
 • Må have maks. vingeareal på op til 200 m2
 • Der skal være mindst 300 meter til større skove og nærmeste kirke
 • Der skal være mindst 200 meter til den nærmeste nabo
 • Der skal være mindst 150 meter til søer og åer
 • Der skal være mindst 100 meter til strande og fortidsminder
 • 39 dB er den maksimale støj/db ved sommerhus, boligområder og ligenende
 • 44 dB er den maksimale støj/db på det åbne land

Hvad koster en husstandsvindmølle?

Prisen på en mølle afhænger af størrelsen. Om effekten er 6 kW eller 25 kW og selvfølgelig hvilken producent der vælges. En estimeret pris vil ligge på omkring 30.000 kr. for de helt små møller. Og op til og over 800.000 kr. for de store private modeller. Den estimerede pris på mellem 30-800.000 kr. inkluderer opsætning og fremtidig service. Du sparer ikke penge ved køb af møllen i forhold til f.eks. solcelleanlæg eller etablering af jordvarmeanlæg, som du kan finde mere om på Haveunivers.dk her.

Det er svært at sammenligne priser på husstandsvindmøller, da markedet for denne type møller til husstande ikke er boomet endnu. Det gør, at udbuddet, antal producenter og konkurrencen ikke er stor. Det bliver dog en mere og mere populær løsning til private på højde med andre grønne tiltag indenfor vedvarende energi.

Tjene penge på møllen?

Hvis du får tilladelse til opførsel af kommunen og du opfører en mølle, har du mulighed for at tilkoble dig nettomålerordningen. Det har været muligt at tilkoble sig siden 2010, hvis du har investeret i grønne energikilder. Det betyder, at du faktisk får lov til at lade elmåleren løbe baglæns.

Alt det el du producerer via solcelle eller husstandsvindmølle og som du ikke selv forbruger, løber i elnettet. Her sparer du op, så når møllen ikke producerer nok strøm til boligen, trækker du energi fra det kollektive el-net og visa versa. Her bliver det overskydende el afregnet og giver dig ikke bare en grønnere energi men måske en ekstra indtægt.

Andre læste også:  Udendørs: Gør haven vinterklar

På lige fod med solcelle energi, får du tilskud på husstandsvindmølle energien som du kan læse mere om på Energistyrelsens side her.

Hvordan med Skat?

Når du anskaffer dig en mølle og tilslutter til nettomålerordningen, skal du overholde de gældende skatteregler på området.

Reglerne for private møller er de samme som med private solcelleanlæg. Hvis du sælger el, er du skattepligtig på helt samme måde som med andre indtægter. F.eks. er du momspligtig hvis du sælger over 50.000 kr. Derfor skal du have dette for øje, når der skal laves skat.

Overvejelser ved køb?

Hvilke overvejelser du skal gøre dig? Her er disse ting relevante at tænke over:

 • Kan du opfylde de kommunale krav til opførsel?
 • Er dine forhold gode nok til at udnytte vindenergi?
 • Hvordan vil en opførsel tage sig ud i forhold til dine naboer?
 • Kan du opnå en tilladelse fra kommunen?
 • Kan du hente investeringen hjem igen?

Hvorfor du skal investerer i en husstandsvindmølle?

Denne type husstandsvindmølle der kan tilsluttes i by-, lande- og sommerhuszone, er bedst velegnet til dig der bor i landezonen men også i sommerhuset, hvis i har et stort elforbrug her.

En husstandsvindmølle i byzonen kan kun betale sig i visse tilfælde. Forholdende kan ofte være ret ugunstige, helt ligesom det kan være mere problematisk at opnå en tilladelse på opførsel fra kommunen.

Du sparer på elforbruget, hvor en husstandsvindmølle kan dække elforbruget for en varmepumpe som jordvarme eller andet. Hvis du har gode betingelser i forhold til en vindmæssig placering, kan denne type husstandsvindmølle til boligen dække op til 50-65% af elforbruget. Vel og mærke god vedvarende strøm der er godt for klimaet. Dette er den primære årsag til, hvorfor du skal vælge at investerer i en vindmølle eller måske flere vindmøller der vil tjene sig hjem igen.

Bygoghus.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 + 10 =